Tre danske tegnestuer nomineret til Træprisen 2012

Cubo Arkitekter, Entasis og KHR arkitekter er nominerede til årets Træpris, der bliver overrakt 1. november

Det er tre kendte tegnestuer, der skal konkurrere om Træprisen 2012. Priskomiteen har blandt mange kvalificerede kandidater nomineret Cubo Arkitekter, Entasis og KHR arkitekter til årets Træpris, der bliver overrakt 1. november

- Der bliver hård kamp om dette års Træpris. Kandidaterne er meget forskellige, men lever på hver deres måde op til de krævende kriterier. Hver især har de udmærket sig ved at vise særlige kunstneriske kvalifikationer,  teknisk dygtighed og overbevisende anvendelse af træ. Med valget af netop Cubo, Entasis og KHR, bliver Træprisen 2012 en dyst på teknologi, nytænkning, form og funktion, hedder det i en meddelelse.

Cubo Arkitekter er nomineret til Træprisen 2012 for projekter som Hammer Havn, Hejmdal, Hjortshøj, Hvidesande m.fl.

Bjarne Lund Johansen er formand for priskomiteen og direktør i interesseorganisation Træinformation. Om nomineringen af Cubo Arkitekter fortæller han:

- Cubo Arkitekter er nomineret fordi de for det første insisterer på arkitektkonkurrencen, som en vigtig krumtap i tegnestuens virke og strategi, - og fordi de altid ønsker, at udtrykke tidens teknologiske muligheder. Samtidig bevarer tegnestuen respekten for håndværkets tradition, der bliver afspejlet og reflekteret i nye bygningsanlæg som en integreret del af dansk bygningskultur.”

Tegnestuen Entasis er nomineret for projekter som Zoologisk Haves hovedindgang, LPSF (Lager-, Post- og Servicearbejdernes Forbund), Emaljehaven og Forsvarsakademiet m.fl. Bjarne Lund Johansen understreger Entasis evne til at udfordre med volumen og tyngde, som grunden til tegnestuens sikre plads i finalen:

- Entasis er nomineret, fordi arkitektur ikke kun behage - det skal udfordre. Arkitektur er i Entasis’ univers ideen før formen - materialet, lyset, rytmen og rummet er kun virkemidler. Entasis adskiller sig fra den generelle skandinaviske arkitektur ved, at de søger tyngden og modstanden og ikke kun det æstetiske lette.

KHR er nomineret til Træprisen for projekter som Ørestad skole,  Atuarfik - Hans Lynges skole, Grønlands Naturinstitut, Hellig Kors Kirke, Forum Horsens m.fl. Bjarne Lund Johansen fremhæver evnen til at gå egne, nordiske veje, som grunden til KHRs nominering:

- KHR arkitekter er nomineret, fordi de skaber arkitektur med karakter og høj kvalitet. De afsøger arkitekturens grænser og er ikke bange for at tage nye metoder og materialer i brug. Det er arkitektur med et klart nordisk fundament med et enkelt og klart formsprog, hvor mennesket, stedet og funktionen er i fokus.

Vinderen af Træprisen 2012 bliver offentliggjort 1. november ved en festlighed i Mogens Dahl Koncertsal. Træprisen er på 100.000 kroner.

www.traeprisen.dk
 

Om Træprisen
Træprisen er en arkitektur- og hæderspris, der tildeles arkitekter for særlige kunstneriske kva-lifikationer og teknisk dygtighed.

I løbet af de seneste 50 år er Træprisen blevet uddelt 32. gange, og er dermed én af Danmarks mest traditionsrige arkitekturpriser.  Prisen uddeles hvert andet år til arkitekter for design og byggeri af særlig arkitektonisk kvalitet og for banebrydende anvendelse af træ.

Træprisen blev indstiftet i 1958 af Træbranchens Oplysningsråd - nu Træinformation. Uddelingen sker med økonomisk støtte fra Træsektionen i Dansk Byggeri og Trælasthandlerunionen.

En uvildig komité afgør, hvem prismodtageren skal være. Komitéen består af arkitekterne Anna Maria Indrio, Michael Steen Johnsen, Anders Brix, Dorte Mandrup Poulsen og med arkitekt Bjarne Lund Johansen, direktør i Træinformation som formand.