Byggesagsbehandling stadig for langsom

Kommunernes sagsbehandlingstider for byggesager er igen steget - en arbejdsgruppe skal nu se på effektivisering af byggesagsbehandlingen

I følge den seneste opgørelse fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen over kommunernes sagsbehandlingstider for byggesager er den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for byggesager steget med 9 procent på et halvt år. Desuden viser tallene, at der er store forskelle mellem kommunerne.

- Regeringen vil skabe gode rammevilkår for danske virksomheder, og udviklingen i sagsbehandlingstiderne for byggesager skal vendes. Det er vigtigt, at kommunerne er effektive og tilbyder god service til de borgere og virksomheder, som står over for at skulle opføre byggeri, siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard.

Dialog og smidig sagsbehandling

En af de kommuner, hvor byggesagsbehandlingen foretages hurtigt, er Odense Kommune. Hvor det i snit tager 32 dage at sagsbehandle en byggesag. Alle henvendelser, der får afslag, bliver fremover fulgt op med en dialog om, hvad der skal til for, at det kan lade sig gøre, eller hvilke alternativer der er.

- Når vi skal fastholde og tiltrække virksomheder til byen er det afgørende, at de bliver mødt med en smidig sagsbehandling uanset henvendelsens omfang. En garanteret dialog ved afslag er et godt middel til dette, forklarer leder af Erhvervskontakten i Odense Kommune, Mette Beck-Nielsen.

Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard vil nedsætte en arbejdsgruppe inden jul med alle relevante parter, som i løbet af foråret og sommeren 2012 skal komme med forslag til, hvordan kommunernes byggesagsbehandling kan effektiviseres og i den forbindelse blandt andet se nærmere på sagsbehandlingstider og byggesagsgebyrer. Arbejdsgruppen skal bestå af repræsentanter fra KL og byggebranchens organisationer.

Oversigten er tilgængelig på Erhvervs- og selskabsstyrelsens hjemmeside, www.ebst.dk.