Mere lys, mindre forbrug

Hanstholm Skole har slået to fluer med et smæk. Skolen har både opnået store energibesparelser og et forbedret lys i klasselokalerne
Tekst: 

I løbet af sommeren 2010 skiftede Hanstholm Skole belysning i klasse­lokalerne. Den eksisterende løsning med 138 indbyggede lysrørsarmaturer havde overskredet levetiden og var heller ikke særligt energivenlig. I stedet installerede skolen 276 stk. Base LED-downlights fra Thorn.

- Udskiftningen har først og fremmest resulteret i en energi­besparelse på mere end 70 pct. Det giver en forbedret driftsøkonomi, som forstærkes yderligere af, at vi med de nye LED-armaturer slipper for at skifte pærer de næste mange år, fortæller skoleleder Johannes Nicolajsen fra Hanstholm Skole.

Hvert af de 138 eksisterende armaturer med et forbrug på 90W er blevet erstattet af to Base LED-downlights med et samlet energiforbrug på 24W.

Genbrug gav billigere løsning

Energibesparelserne er med til at give en kort tilbagebetalingstid, der blev yderligere forbedret i kraft af, at de nye armaturer ikke krævede en udskiftning af hele loftet på skolen.

- Loftet fejlede ikke noget, så det var afgørende, at vi fandt en økonomisk attraktiv løsning, hvor vi kunne genbruge lofthullerne fra de eksisterende armaturer. Ved at fjerne indmaden fra det gamle armatur kunne vi installere Base LED-downlights og montere en tilpasset MDF-plade, som passede til det øvrige loft, forklarer belysningskonsulent Bo Janniche fra Thorn.

Mere lys til glæde for alle

Det er dog ikke kun energibesparelserne og den økonomiske løsning, skolelederen har bemærket. Udskiftningen har nemlig også medført forbedringer af lyset, der med et Lux-niveau på 300 ligger over de eksisterende krav.

- Både elever og lærere har bemærket forandringerne. Og jeg er overbevist om, at lys betyder meget for såvel indlæring som trivsel på skolen, slutter Johannes Nicolajsen.