Det bedste er at skærme af

Persienner og lameller reducerer varmen i bygningen dobbelt så effektivt som coated glas, påpeger Faber

En bagende sol, der står ind gennem vinduerne i en kontorbygning midt på dagen, giver lige så meget varme, som hvis man havde fire radiatorer kørende på fuldt drøn. At holde indeklimaet på et tåleligt niveau for medarbejderne koster derfor virksomheder millioner af kroner i energiforbrug hver sommer. Alternativt kan man investere i solafskærmning, som både er effektiv og miljøvenlig.

Dobbeltvirkende screens

- Det eneste reelle alternativ til solafskærmning er aircondition. Men det er både dyrt og ikke særlig miljøvenligt på grund af det høje energiforbrug. Dertil kommer, at solafskærmning om vinteren rent faktisk kan benyttes til det modsatte formål, nemlig at holde på varmen i bygninger med omfattende glaspartier, siger Bo Bundgaard Lassen fra Faber Danmark A/S i Ryslinge, som er en af Danmarks førende producenter af solafskærmning i form af persienner, faste eller bevægelige lameller, markiser, automatik m.m.

Undersøgelser viser, at vi arbejder bedst i et kontormiljø, som har en temperatur på 22 grader eller lige derunder. Kommer temperaturen over 25 grader, falder vores arbejdsevne og trivsel dramatisk. Derfor bliver der brugt mange ressourcer på at holde temperaturen på et tåleligt niveau om sommeren. En af de mest effektive og samtidigt miljørigtige måder at holde temperaturen nede på er at anvende solafskærmning.

Effektiv afskærmning

Fabers egne tests har vist, at udvendig solafskærmning, såsom persienner, reducerer indetemperaturen dobbelt så meget i forhold til, hvis man anvender coated glas. Udvendig afskærmning er så effektivt, fordi det nedsætter op til 89 pct. af solindfaldet. Hvis ens kontormiljø er mindre udsat for solen, kan man vælge at anvende indvendig solafskærmning, som kan reducere solstrålingen med op til 65 pct. i forhold til en klar rude med to lag glas.

Foto: Hos Nordea i København styres 1060 el-betjente udvendige Maximatic persienner og indvendige rullegardiner af Fabers IT-baserede styresystem.