New Aarch

:
december 2021
New Aarch - facader

New Aarch møder byen med åbenhed og pirre nysgerrigheden hos de forbipasserende med en eksponering af livet og en fortælling om husets mange lag.

New Aarch - tagterrasser

Mod det intime selvbyggerområde trappes huset ned med tagterrasser, som lige som pladserne omkring huset, fyldes med elevernes byggeprojekter og derved skaber en dialog med Institut for X.

New Aarch - udstilling

Tidsskrifter og modelstudier fra forskningsafdelingen er eksponerede således, at de kan inspirere kollegaer, studerende og besøgende.

New Aarch - udstillingsrum

Tidsskrifter og modelstudier fra forskningsafdelingen er eksponerede således, at de kan inspirere kollegaer, studerende og besøgende.

New Aarch - reoler

At Hack Kampmanns 100 år gamle reoler fra det gamle Statsbibliotek blev kernen i Mediateket i New Arch, er med til at give den moderne og industrielle bygning til et spændende historisk anker.

New Aarch - værksted

I de fire store porte fra Hörmann er der indbygget ægte klimaglas, så den visuelle forbindelse med omgivelserne gennem portene er optimal.

New Aarch - mødefaciliteter

Ud over bibliotek rummer mediateket også studiepladser og mødefaciliteter til administration, lektorer og forskere på skolen.

previous next

Kreativ zone i hjertet af Aarhus

Synlige materialer og installationer, højt til loftet og store, markante glaspartier kendetegner den nye arkitektskole i Aarhus, New Aarch

Byggefakta

New Aarch
Exners Plads 7
8000 Aarhus
Danmark

Bygherre:
Bygningsstyrelsen
Bygherrerådgiver:
Etos Ingeniører, A2 Arkitekterne A/S, Nord Arkitekter ApS
Totalrådgiver:
Adept A/S
Hovedentreprenør:
A. Enggaard A/S
Ingeniør:
Tri-Consult A/S
Andre aktører:
Lendager Arkitekter ApS, Steensen Varming ApS
Areal:
12500 kvm.
Byggesum: 
287 mio. kr.
Byggeperiode:
januar 2019 - juni 2021

Den nye arkitektskole placerer sig på kanten af godsbaneterrænets urbane landskab og erstatter delvist det subkulturelle kunstnermiljø, som har været kendetegnende for livet i det nedlagte baneareal. Et sprudlende og autentisk miljø funderet i en by skabt af ombyggede containere dekoreret med farvestrålende graffiti, mellem ukrudt og baneterrænets bulede asfalt. Et miljø som tilbage i 2016 inspirerede de unge arkitekter Vargo, Nielsen og Palle, der var et af de tre vinderhold i den åbne idékonkurrence om New Aarch.

– Den kreative ånd er allerede til stede i den lokale kontekst af Godsbanearealerne. Skolen bør videreføre dette åbne rum og være med til at videreudvikle med sit eksperimentelle miljø, fastslog Vargo, Nielsen og Palle dengang.

I dag er hovedparten af det rå bymiljø fortsat bevaret, som et administreret selvbyggerområde navngivet Institut for X, som sammen med kulturcentret Godsbanen og New Aarch udgør en kreativ og dynamisk byzone, som inviterer og inspirerer byen.

Fleksibel ramme

Martin Krogh er arkitekt og medindehaver af tegnestuen ADEPT, som sammen med Vargo, Nielsen og Palle stod bag vinderprojektet i den egentlige arkitektkonkurrence om New Aarch. Han fortæller, at New Aarch er udformet som en robust og fleksibel platform med faciliteter til udfoldelse af kreative processer. På 1. sal findes tegnesalen med plads til fordybelse. Stueetagen er indrettet med værksteder, som kan åbnes op med store porte, så aktiviteterne kan flyde ud i miljøet omkring huset.

– Den 12.500 kvadratmeter store volumen brydes ned i mindre enheder og refererer til nabobebyggelsens containerhuse. Som Institut for X er skolen tænkt som en by med pladser og stræder inde i huset, fortæller arkitekt Martin Krogh.

Mod den trafikerede adgangsvej Carl Blochs Gade markerer huset sig med en høj facade i flugt med randbebyggelsen langs indfaldsvejen. Mod det intime selvbyggerområde trappes huset ned med tagterrasser, der lige som pladserne omkring huset, fyldes med elevernes byggeprojekter og derved skaber en dialog med Institut for X.

Som en direkte reference til selvbyggermiljøet er der flyttet en container ind i skolens ankomstrum. Containeren er placeret centralt i det højloftede rum og fungerer som kantine. Herved trækkes stemningen fra det rå selvbyggermiljø med ind i skolens hjerterum.

Arkitekt Martin Krogh fortæller videre:

– I modsætning til tidligere, hvor skolen var fragmenteret i enheder rundt i byen, så giver den nye skole naturligt mulighed for, at man kan lade sig inspirere af hinandens processer og projekter. Tidsskrifter og modelstudier fra forskningsafdelingen er eksponerede således, at de kan inspirere kollegaer, studerende og besøgende. Lektorer og forskere møder naturligt hinanden i hverdagen, hvilket fører til nye initiativer og mere tværfagligt samarbejde.

”Bulldozer-dag”

– Med afsæt i byggestyrelsens samarbejdsmodel, New Partnering, har alle været engagerede og haft fokus på vidensdeling og optimering i byggeprocessen. Det har skærpet kvaliteten i projektet og givet et fantastisk samarbejde, fortæller projektleder Gert Hedegaard fra entreprenørvirksomheden A. Enggaard.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2021 nr. 4

Kulturcenter

Illuslissat Isfjordscenter

Spektakulært arktisk udstillingscenter

Uddannelsescenter

New Aarch

Kreativ zone i hjertet af Aarhus

Distributionscenter

Reitan Tørvarelager

Fuldautomatisk logistik

Bolig

Trierhus

Effektive kvadratmeter i flere teglfarver

Ungdomsbolig

UMEUS Amager

Optimerede studieboliger med teglskaller i front