New Aarch
Exners Plads 7
8000
Aarhus
Danmark
Den nye arkitektskole placerer sig på kanten af godsbaneterrænets urbane landskab og erstatter delvist det subkulturelle kunstnermiljø, som har været kendetegnende for livet i det nedlagte baneareal. Et sprudlende og autentisk miljø funderet i en by skabt af ombyggede containere dekoreret med farvestrålende graffiti, mellem ukrudt og baneterrænets bulede asfalt. Et miljø som tilbage i 2016 inspirerede de unge arkitekter Vargo, Nielsen og Palle, der var et af de tre vinderhold i den åbne idékonkurrence om New Aarch.
– Den kreative ånd er allerede til stede i den lokale kontekst af Godsbanearealerne. Skolen bør videreføre dette åbne rum og være med til at videreudvikle med sit eksperimentelle miljø, fastslog Vargo, Nielsen og Palle dengang.
I dag er hovedparten af det rå bymiljø fortsat bevaret, som et administreret selvbyggerområde navngivet Institut for X, som sammen med kulturcentret Godsbanen og New Aarch udgør en kreativ og dynamisk byzone, som inviterer og inspirerer byen.
Martin Krogh er arkitekt og medindehaver af tegnestuen ADEPT, som sammen med Vargo, Nielsen og Palle stod bag vinderprojektet i den egentlige arkitektkonkurrence om New Aarch. Han fortæller, at New Aarch er udformet som en robust og fleksibel platform med faciliteter til udfoldelse af kreative processer. På 1. sal findes tegnesalen med plads til fordybelse. Stueetagen er indrettet med værksteder, som kan åbnes op med store porte, så aktiviteterne kan flyde ud i miljøet omkring huset.
– Den 12.500 kvadratmeter store volumen brydes ned i mindre enheder og refererer til nabobebyggelsens containerhuse. Som Institut for X er skolen tænkt som en by med pladser og stræder inde i huset, fortæller arkitekt Martin Krogh.
Mod den trafikerede adgangsvej Carl Blochs Gade markerer huset sig med en høj facade i flugt med randbebyggelsen langs indfaldsvejen. Mod det intime selvbyggerområde trappes huset ned med tagterrasser, der lige som pladserne omkring huset, fyldes med elevernes byggeprojekter og derved skaber en dialog med Institut for X.
Som en direkte reference til selvbyggermiljøet er der flyttet en container ind i skolens ankomstrum. Containeren er placeret centralt i det højloftede rum og fungerer som kantine. Herved trækkes stemningen fra det rå selvbyggermiljø med ind i skolens hjerterum.
Arkitekt Martin Krogh fortæller videre:
– I modsætning til tidligere, hvor skolen var fragmenteret i enheder rundt i byen, så giver den nye skole naturligt mulighed for, at man kan lade sig inspirere af hinandens processer og projekter. Tidsskrifter og modelstudier fra forskningsafdelingen er eksponerede således, at de kan inspirere kollegaer, studerende og besøgende. Lektorer og forskere møder naturligt hinanden i hverdagen, hvilket fører til nye initiativer og mere tværfagligt samarbejde.
– Med afsæt i byggestyrelsens samarbejdsmodel, New Partnering, har alle været engagerede og haft fokus på vidensdeling og optimering i byggeprocessen. Det har skærpet kvaliteten i projektet og givet et fantastisk samarbejde, fortæller projektleder Gert Hedegaard fra entreprenørvirksomheden A. Enggaard.