Illuslissat Isfjordscenter

:
december 2021
Illuslissat Isfjordscenter - panoramavinduer

Markante partier med panoramavinduer giver imponerende udsigt.

Fotos: Realdania (Adam Mørk), KJ Greenland

Illuslissat Isfjordscenter - fra luften

Isfjordscentret set fra luften – den primære anvendte træsort er europæisk eg, som er slidstærk og holdbar i det arktiske klima.

Fotos: Realdania (Adam Mørk), KJ Greenland

Illuslissat Isfjordscenter - udstilling

Inde i centret kan besøgende tage på en rejse gennem tiden i centrets store udstilling ”Sermeq pillugu Oqaluttuaq – Fortællingen om is”, som er skabt af de prisvindende JAC studios.

Fotos: Realdania (Adam Mørk), KJ Greenland

Illuslissat Isfjordscenter - krumning

Fantastisk organisk vredet krumning og bue i arkitekturen.

Fotos: Realdania (Adam Mørk), KJ Greenland

Illuslissat Isfjordscenter - landskab

Isfjordscentret er udformet som en enkel vredet bygningsstruktur – udlagt nærmest som et vingefang i landskabet.

Fotos: Realdania (Adam Mørk), KJ Greenland

previous next

Spektakulært arktisk udstillingscenter

Isfjordscentret ligger som et vredet vingefang i landskabet og fungerer som formidlingscenter, der skal bidrage med at styrke udviklingen i Ilulissat og i Grønland

Byggefakta

Illuslissat Isfjordscenter
Sermermiut Aqqut B 2089
3952 Ilulissat
Grønland

Bygherre:
Realdania
Totalrådgiver:
Dorte Mandrup Arkitekter ApS
Arkitekt:
Dorte Mandrup Arkitekter ApS
Hovedentreprenør:
KJ Greenland A/S
Ingeniør:
Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
Andre aktører:
Kristine Jensens Tegnestue, Rambøll Danmark A/S
Areal:
1500 kvm.
Byggesum: 
152 mio. kr.
Byggeperiode:
juli 2019 - oktober 2021

Fotos: Realdania (Adam Mørk), KJ Greenland

Isfjordscentret er tegnet af arkitekt Dorte Mandrup og blev sat i gang i 2019, hvor hovedentrepriseaftalen blev indgået med KJ Greenland.

Isfjordscentret er udformet som en enkel vredet bygningsstruktur – udlagt nærmest som et vingefang i landskabet. Dorte Mandrup, som er arkitekten bag udformningen, beskriver poetisk inspirationskilden til bygningen som ”en sneugles flugt hen over landskabet”.

En af grundtankerne bag designet af bygningen har været at skabe en bygning med mindst mulig indvirkning på det skrøbelige landskab. Samtidig er bygningen udformet med mulighed for at bevæge sig ud på taget og nyde udsigten til det enestående landskab og Ilulissat Isfjord (Kangia).

Isfjordscentrets aerodynamiske form er designet til at minimere opbygningen af sne, samtidig med at den smukt indrammer udsigten mod fjorden. Udstillingen inde i bygningen er disponeret som en slags flydende øer, de besøgende frit kan bevæge sig rundt imellem. Den åbne facade afspejler ønsket om en transparent dialog mellem udstilling og omgivelser – mellem mennesker og natur.

CO2-neutral opvarmning

Bygningen er opført i stål, træ og glas, hvor stålet udgør de bærende konstruktioner med 52 stålrammer. Hver stålramme har en unik geometrisk form, der tilsammen skaber den karakteristiske buede bygningskrop. Gulve, lofter, de udvendige terrasser og dæk samt en del af de indre overflader er beklædt med træ, der skaber en naturlig varme.

Den primære træsort er europæisk eg, som er slidstærk og holdbar i det arktiske klima. Da centret ligger i et arktisk område med lave temperaturer, har opvarmningen af bygningen været en central overvejelse. Bygningen er godt isoleret og opvarmes CO2-neutralt med anvendelse af grøn el fra Ilulissats vandkraftværk. Projektet blev udbudt efter grønlandsk byggelovgivning i en tidlig udbudsprocedure med etapevis udskillelse af de konkurrerende entreprenører. Det blev den lokale entreprenør KJ Greenland A/S, der vandt hovedentreprisen.

Rejse gennem tiden

Inde i centret kan besøgende tage på en rejse gennem tiden i centrets store udstilling ”Sermeq pillugu Oqaluttuaq – Fortællingen om is”, som er skabt af de prisvindende JAC studios. Her kan man bevæge sig gennem et landskab af isflager, hvor arkæologiske genstande og film udstilles i isprismer af glas. Centralt i udstillingen vises autentiske iskerneboringer hentet fra indlandsisen, der fortæller om kultur og klima fra i dag og tilbage til 124.000 år f.v.t. Man kan også opleve kunstinstallationerne ”Elleve bevægelser i islandskabet” af Louise Foo og ”Inde i Grønlands indlandsis” af Anna Domnick.

Isfjordscentret er på cirka 1.500 kvadratmeter. Omkring 900 kvadratmeter af bygningen er udstillingsområder. Funktionerne i bygningen er disponeret som en art flydende øer med hologrammer og isborekerner, man kan bevæge sig imellem. Huset rummer udstilling, biograf, café og butik.

I klimaets tegn

Byggeriet, der har været undervejs i flere år, er med sin unikke lokation særligt eksponeret for klimaforandringer og det hårde arktiske vejrforhold i Ilulissat, ligger på kanten af isfjorden tæt ved Diskobugten og 250 km nord for polarcirklen. Et område, der er på UNESCO’s verdensarvsliste og hvor verdens klimaudfordringer for alvor folder sig ud.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2021 nr. 4

Kulturcenter

Illuslissat Isfjordscenter

Spektakulært arktisk udstillingscenter

Uddannelsescenter

New Aarch

Kreativ zone i hjertet af Aarhus

Distributionscenter

Reitan Tørvarelager

Fuldautomatisk logistik

Bolig

Trierhus

Effektive kvadratmeter i flere teglfarver

Ungdomsbolig

UMEUS Amager

Optimerede studieboliger med teglskaller i front