Rejsegilde på "Fremtidens seniorby" - Krebsehusene i Esbjerg

Der var torsdag den 4. november velbesøgt rejsegilde på projekt ”Krebsehusene” i Gjesing, Esbjerg Nord. Seniorbolig-projektet adskiller sig fra normen ved bl.a. at omfatte store glasoverdækkede atriumgårde, hvor der bliver sydlandsk miljø bl.a. med palmer, og flere aktivitetsmuligheder – bl.a. en Petanquebane.

Bygherre er Claus Sørensen Ejendomme A/S, Esbjerg, der i sin tid vandt et udbud med køb af to matrikler, og i tæt samarbejde lægehuset Vesterhavslægerne, kommunen, flere private virksomheder og Syddansk Universitet er det lykkedes at skabe en hel miniby med Lægehus, Plejecenter – og snart også 76 boliger til seniorer. Totalentreprenør på projektet er Dansk Boligbyg A/S, Friis & Moltke er arkitekter, og ingeniør på projektet er Ingeniør’ne, mens rådgiver for bygherren er Finn Bojsen, Ingeniørværket.

”Krebsehusene” omfatter 76 boliger, opdelt i 2 bebyggelser, placeret på hver side af plejecentret ”Sirius Seniorbo”. Lejeboligerne bliver i 2 størrelser – henholdsvis 70 m2 og 90 m2, og indrettes som 2- og 3-værelses lejligheder med ens grund-indretning. Alle boliger får desuden egen, opmærket P-plads. De 76 boliger placeres i 2 karréer på henholdsvis 2 og 4 etager, som begge omkranser et stort glasoverdækket atrium-miljø, der indrettes med grønne planter, træer, vand samt opholds- og aktivitetsområder. Hver bolig i stueetagen får en terrasse, og alle øvrige en altan.

Lars Kjærgaard, CEO, Claus Sørensen Ejendomme A/S, Esbjerg, sagde: -Hele skabelsesprocessen omkring projektet vil jeg kalde et mønstereksempel på samarbejde mellem private virksomheder, den kommunale forvaltning og forskningsinstitutter. I fællesskab har vi skabt et eksempel på ”fremtidens seniorby”. Esbjerg Kommune har udvist meget stor fleksibilitet omkring hele processen. Vi har nærmest ikke været mødt af et nej nogen steder. Repræsentanter fra SDU, Syddansk Universitet, har været impliceret, og er kommet med mange gode input, og vi har haft et fantastisk samarbejde. Der har været engagement fra alle parters sider.

-Projektet omfatter 76 private udlejningsboliger, og vi håber, at de beboere, der flytter ind til foråret, får en god trivsel og et godt velvære ved at bo her. I dag er ensomhed blandt borgere et kæmpestort problem, og vi ved, at det faktisk er mere alvorligt end de værste sygdomme. Dette lyse og glas-overdækkede rum, som bliver tilplantet efter alle kunstens regler, bliver et sydlandsk miljø med palmer, vand og opholdsarealer, og vi håber, at beboerne kommer til at trives her, og at de kan socialisere med hinanden. Vi håber også, at det kan være med til at holde ægtefæller i nærheden af hinanden. Vi ser jo, at mange ældre ægtepar bliver skilt fra hinanden, så vi har reserveret et antal lejligheder, hvor den ene ægtefælle kan bo her, mens den anden kan bo ovre på plejecentret.

Ekstraordinært projekt i
et frugtbart samarbejde

-Der er rent faktisk sat en samskabelses-proces i værk, som betyder, at de borgere, der skal bo her – både lejerne og beboerne på plejecentret – de kan få indflydelse på de midler, som ifølge kommunens budget skal bruges til underetagen på plejecentret. Det er tanken, at stueetagen på plejecentret bliver en form for forsamlingshus, hvor man kan mødes, hvor man kan købe mad og træne – der bliver bl.a. motionscenter. Så vi er spændt på at følge den udvikling, og håber på, at vi kan være med til at sætte Esbjerg på landkortet, og at vi med Krebsehusene har skabt et koncept for fremtidens seniorbebyggelse. Lad os krydse fingre for det, sagde Lars Kjærgaard, CEO, Claus Sørensen Ejendomme A/S.

Mikkel Wienberg, arkitekt og partner i Friis & Moltke, sagde: -Rejsegilde er jo en tradition i byggeriet. Den er vigtig uanset størrelse og udformning, og den skal fastholdes fordi rejsegildet minder os om det væsentlige i et byggeri. Og hvad er det væsentlige, når man skal bygge et nyt hus, der både er funktionelt, fungerer, ser flot ud og kan tåle tidens udfordringer? Det væsentlige i byggeprocessen er at få brikkerne samlet rigtigt til det store puslespil. Og brikkerne består af bygherre, kommune, ingeniører, arkitekter og mange andre – allesammen med en vision på et stykke papir. Men for at nå helt i mål, mangler vi den altafgørende brik, nemlig folk, der kan forvandle tanker og streger til virkelighed. Det er dedikerede, motiverede og fagligt dygtige håndværkere. Uden jer kan det hele være lidt ligegyldigt. Og det er det, traditionen får os til at tænke på.

-Vi skal glæde os over at være i en branche, hvor hver enkelt lille byggesten i et fællesskab kan forvandles til noget stort. Og fællesskab er netop det, vi er i gang med at bygge her. Boligindretning har i årevis haft fokus på det individuelle. Projekt ”Krebsehusene” er et bud på hvordan vi med en alternativ indretning kan skabe muligheder for et helt andet liv. Et liv, hvor vi lærer naboen bedre at kende, og hvor nye venskaber opstår. Derfor er det her også et projekt, hvor vi med stolthed kan sige til vores børn, at det har vi været en lille del af. Et ekstraordinært projekt i et frugtbart samarbejde, sagde Mikkel Wienberg, arkitekt og partner, Friis & Moltke.

Plads til 250 parkerede
biler, og bilfrit centrum

Den nye miniby med Lægehus, Plejecenter og Seniorboliger ligger på et cirka 2,5 hektar areal, som altså nu er omdannet til en miniby. Peter Raben Nebeling har været Esbjerg Kommunes projektleder. På rejsegildet sagde han, at man nu for alvor kan se, hvad der er kommet ud af et tæt samarbejde mellem praktiserende læger og Claus Sørensen Ejendomme samt kommunens Sundhed & Omsorg forvaltning. Nemlig en miniby med fokus på samlede fælles løsninger, der skaber attraktive boliger for seniorer.

-Det har været en spændende rejse fra idé, arkitektkonkurrence, to lokalplaner og frem til det resultat, vi står med i dag. Det er ikke nemt at få skabt så meget på så relativt lidt plads. Særlig ikke når der skal være plads til 250 parkerede biler. Selvom vi stadig står midt i byggeprojektet, kan vi godt begynde at fornemme slutresultatet for denne nye mini-bydel, hvor vi holder den centrale del bilfri, og skaber en bolig-fortætning, som er op til 10 gange tættere end vi egentlig har bygget herude i Gjesing. Det giver et andet udtryk end vi har været vant til, men som efterspørges mere og mere – ikke mindst fra vores seniorer i kommunen, som prioriterer boligløsninger, hvor seniorlivet ikke tilbringes i for store parcelhuse med uoverskuelige haver og en ligusterhæk, som skaber barrierer for fællesskaber, sagde han.

- På Krebsehusene er tingene vendt på hovedet. Hele komplekset inviterer til fællesskab, men samtidig med mulighed for at have et privatliv, når det lige passer. Vi har undervejs været meget spændte på hvorvidt alle drømmene om det gode seniorliv kunne hænge sammen. Og vi synes, på godt jysk, ”at det faktisk ikke er så ringe endda”. Hele projektet er et godt eksempel på hvad der kan lade sig gøre, når bygherrer er visionære, og godt tør gå en ekstra meter i udviklingen af projektet for dermed at skabe rigtig høj kvalitet, sagde Peter Raben Nebeling, projektleder i Esbjerg Kommune.

”Krebsehusene” har et samlet etageareal på 6.010 m2, hvortil kommer 1.253 m2. atriumgård/orangeri. De 76 boliger er fordelt med 42 på ”Nord” og 34 på ”Syd. Dansk Boligbyg afleverer totalentreprise-projektet til bygherren til april næste år.

Se mere her: https://danskboligbyg.dk/c/referencer/krebsehusene-i-esbjerg-fremtidens-seniorby

Billedtekst:

De 76 seniorboliger i "Krebsehusene" ligger på et 2,5 hektar stort areal, hvor der også er Lægehus og Plejecenter.  Seniorboligerne er fordelt på 2 blokke - én på hver side af plejecentret.

 

Denne artikel er publiceret af Dansk Boligbyg as i kategorien

Flere artikler fra Dansk Boligbyg as

Anton Nørgaard 60 år

Anton Nørgaard, adm. direktør, CEO i Dansk Boligbyg a/s, fylder 60 år lørdag den 8. januar. Han tiltrådte som adm. direktør, CEO den 1....

Rejsegilde på "Fremtidens seniorby" - Krebsehusene i Esbjerg

Der var torsdag den 4. november velbesøgt rejsegilde på projekt ”Krebsehusene” i Gjesing, Esbjerg Nord. Seniorbolig-projektet...

Første spadestik på stort projekt i PH Park i Hørsholm

Arbejdet med at omdanne den tidligere hospitalsgrund i centrum af Hørsholm er nu gået i gang. Det første spadestik til 2 af i alt 4...

Dansk Boligbyg vinder autisme-projekt i Odense kommune

Dansk Boligbyg er i en omvendt licitation blevet kåret som vinder af totalentreprise-konkurrence i Odense Kommune om opførelsen af 35...

Ny afdelingsleder i Dansk Boligbyg a/s, Horsens

Jes Møller Jensen, 51 år, er pr. den 1. maj ansat som afdelingsleder i Dansk Boligbyg a/s, Horsens, hvor han fra starten får ansvaret for...

Dansk Boligbyg renoverer Civica's "Stjernegården" i Odense

Boligselskabet Civica's ”Stjernegården” er opført i 1951, og beliggende på Ejbygade i den sydøstlige del af Odense. "...