Udvendige foldedøre på højhuse

Udvendige foldedøre har indtil nu været en sjældenhed på højhusbyggerier. Den elegante løsning på bl.a. Dahlerups Tårn i Carlsberg Byen viser dog, at der i dag er sat nye standarder

Udvendige foldedøre har indtil nu været en sjældenhed på højhusbyggerier. Den elegante løsning på bl.a. Dahlerups Tårn i Carlsberg Byen viser dog, at der i dag er sat nye standarder.

Højhusene skyder op i Danmark i disse år. En måde at skabe særpræg i byggerierne er ved at se på de dørløsninger, der bliver brugt til altaner oppe i højderne. Her begynder en ny tendens at vise sig. Bygherrer begynder nemlig i dag at fravælge de traditionelle dørløsninger til fordel for en ny generation af udvendige foldedøre. De har nemlig den funktionsfordel, at de kan åbnes i hele dørrammens bredde.

En af løsningerne står Solarlux bag – nemlig altandørene i både Bohrs Tårn og det kommende ca. 80 meter høje Dahlerups Tårn i Carlsberg Byen. Sonny Curtis, der er project sales manager i Solarlux Scandinavia, forklarer, at der er flere årsager til, at foldedøre er ved at få fodfæste i danske højhusbyggerier.

– Når du bygger højt, så er der store vindkrav. Det har nok hæmmet brugen af udvendige foldedøre herhjemme indtil nu. Vi producerer unikke foldedøre, som lever op til de høje krav, der stilles til energi – men særligt også til tætheden, siger han og tilføjer:

– Foldedørene, vi har leveret til Bohrs Tårn, stillede helt særlige krav, da tårnet er 100 meter højt, og foldedørene sidder i alle hjørnerne. De skulle derudover være indadgående, da man har valgt ikke at have nogen altan her. Derfor producerede vi en mockup, der blev testet. Den blev verificeret i klasse E1200, fremhæver han.

Særlig brugeroplevelse

Sonny Curtis oplever, at flere bygherrer begynder at interessere sig for den nye generation af udvendige foldedøre i disse år. Nu hvor teknologiudviklingen har cementeret, at foldedørene er lige så velegnede som traditionelle døre i højhusbyggeri, er flere bygherrer begyndt at se på de salgsargumenter, de pludselig får ved at vælge foldedøre ud til lejlighedernes altaner.

– En helt central begrundelse for at bruge foldedøre er, hvordan det forbinder inderum med uderum. En foldedør gør, at ca. 90 procent af døråbningen bliver lukket op. Det kan man ikke med traditionelle døre. Det giver altså en helt anden funktionalitet. Du får mere plads, fremhæver han.

Mere øje for alternativer

Dahlerups Tårn i Carlsberg Byen er et af de seneste eksempler på, at bygherrer vil noget mere end de standardløsninger, man ser ved de utallige altaner, der er blevet sat op i danske byer de seneste år. Tårnet kommer til at ligge på toppen af bakken i en del af bykvarteret, der er omkranset af Carlsbergs historiske bygninger. Udsigten fra de 100 boliger bliver spektakulær. Det 23 etager og 80 meter høje tårn er placeret direkte ud til Carl Jacobsens Have med udsigt til Søndermarken, Carlsberg-laboratoriet og Frederiksberg.

Sonny Curtis mener, at Dahlerups Tårn er et eksempel på, at nutidens bygherrer er blevet bedre til at udfordre sig selv.

– Det hele starter med en innovativ bygherre. I dag kan du køre København tynd og se, hvor mange steder man har valgt klassiske altandøre. Det er ikke altid spændende at se på, og det skyldes nok i høj grad traditioner. Man bygger det, man kender til, Men det er ved at ændre sig. Flere og flere får øjnene op for alternativerne og de fordele, der er i at skille sig ud, siger Sonny Curtis.

Kvalitet betaler sig

Dahlerups Tårn er bare ét eksempel på, at bygherrerne er begyndt at bruge alternativerne til standardløsningerne. Faktisk har Solarlux allerede leveret foldedøre til andre projekter i Carlsberg Byen – deriblandt det i dag færdige Bohrs Tårn.

Kvalitet koster dog penge. Sådan er det med alt. Sonny Curtis forklarer, at Solarlux-foldedøre på ingen måde er den billigste dørløsning på markedet, men samtidig peger han på, at der i prestigebyggeri er flere gode argumenter for at vælge den rigtige løsning fra start.

– Vi vil gerne være med tidligt i processen. Vi har selv ingeniører, der i samarbejde med mig kan give den nødvendige support – f.eks. i form af vindlast-beregning, indbygningsdetaljer samt optimering af totalløsningen i projektet. Vi kan rådgive og træne folk i en kvalitetsmæssig korrekt montage – direkte på byggepladsen. Og vi tjekker efter monteringen, at alt er, som det skal være. Det betyder, at vi kan tilbyde vores kunder udvidede garantier, siger Sonny Curtis.