Skræddersyet murværk skaber stemning i Carlsberg Byen

Elefantportens nabo Theodorahus føjer nyt og gammelt sammen med specialudviklet murværk

Med både ny arkitektur og respektfuld omdannelse af mange af de eksisterende historiske bygninger har byområdet allerede fået sin helt egen stemning – på én gang et moderne brokvarter og en unik kulturhistorisk lomme i byen. Billeder fra et Corona-tomt København viser Adepts bidrag til Carlsberg Byen, det nyopførte Theodorahus, som føjer nyt og gammelt sammen med specialudviklet murværk - og Elefantporten som nærmeste nabo.

Theodorahus, opkaldt efter brygger Jacobsens datter, ligger langs en af Carlsberg Byens hovedakser, og med Elefantporten som nærmeste nabo er byggeriet respektfuld tilpasset de historiske omgivelser i både materialer og skala. Hovedparten af Theodorahus er nybyggeri, mens den østlige længe udgøres af en adaptiv omdannelse af Gærkælderen, som tidligere stod på byggegrunden. Facaden på den historiske bygning er fredet, og denne del af byggeriet rummer nu erhvervslokaler med udsigt over en af områdets mange små pladser. Resten af byggeriet rummer hovedsageligt boliger, men er indrettet med butikslokaler mod veje og pladser.

Theodorahus understreger Carlsberg Byens egenart med facader, som reflekterer bryggeriets historiske arkitektur. Hvis man går en tur rundt om byggeriet, er det tydeligt, at det er inspireret af de mange forskellige typer murværk, som er repræsenteret i bydelen, og giver Theodorahus sin helt egen identitet. Overgangen mellem Gærkælderendens fredede murværk og byggeriets nye dele sker igennem Elefantporten, hvor det gamle murværk møder de nye mursten med både respekt og nutidig ”kant”. De buede mursten er specialudviklede til projektet i samarbejde med Strøjer Tegl og giver facaden et varieret spil med en levende tekstur mod gaden, som i en glidende overgang opefter bliver til en glat mur. De perforerede og københavnergrønne metalporte mod gader og pladser er udsmykkede med grafiske motiver fra Gærkælderens historie.

Den indre facade udgør med lyse farver og geometriske mønster en skarp kontrast til den ydre facades murværk og vil med tiden begrønnes.

FAKTABOKS:

Theodora House

Bygherre: Carlsberg Byen

Arkitekt: Adept

Entreprenør: BNS

Ingeniør: Nordconsult

Landskab: Werk

Størrelse: 15.500 kvm

Byggeperiode: 2017 - 2020

Læs mere i Byggeplads.dk, juni-udgaven - tema "Tag og Facade"