Digitalt orienteret entreprenør med nye forretningsområder

​​​​​​​Rasmus Friis A/S vil sprede sin forretning til også at omfatte opgaver inden for det offentlige og almene område

Vi er i NV-området – på Rentemestervej. Her holder entreprenør-virksomheden Rasmus Friis A/S til i rustik-industrielle rammer, nemlig i en fullscalerenoveret version af plastfabrikken NJ Plast, der blev grundlagt i 30´erne og senere forladt.

Her er der højt til loftet, og lyset strømmer ind, også i overført betydning, for der er tale om en virksomhed i vækst og med en progressiv indstilling til verden. For det første er virksomheden en frontløber med stærk appel til de digitale indfødte, der gennemsyrer virksomhedens processer og arbejdsgange. Det strækker sig helt ned i kantinen, hvor skrumlet af en kaffeautomat er erstattet af en iPad – og en buet hane i bordet, hvor kaffen kommer ud. På displayet indtaster du, hvad du vil have – og så løber det ud af hanen. Ja, imponerende, men symptomatisk for virksomheden, fortæller Michael Borchers – virksomhedens administrerende direktør.

– Branchen kan jo godt være lidt støvet, når det kommer til digitale løsninger, men der har vi altså valgt at være helt opdateret. Vi har derfor gennem de sidste to-tre år været igennem en høj grad af digitalisering så en stor del af styringen på byggepladsen er digital. Vi tester fortsat teknologier og vil gerne endnu videre – f.eks. med digital formidling af byggemøder og en endnu højere grad af digitalisering som planlægningsværktøj. Vi oplever, at vi får langt bedre styr på arbejdsprocesserne – og samtidig kan vi tiltrække unge medarbejdere, der får lov at arbejde med de digitale værktøjer, siger Michael Borchers.

Vækst med byggestyring

Rasmus Friis A/S er styringsentreprenør og har ikke nogen egenproduktion – derfor er det helt afgørende, at virksomheden er i stand til at levere varen: nemlig byggestyring. Det lader til at være tilfældet, for Rasmus Friis A/S er inde i en god vækst. For indeværende år forventes omsætningen at blive på omkring 300 mio. kr. – og til næste år er forventningen 400 mio. kr.

Det stiller nogle krav til organisationen, hvor man faktisk ikke ønsker at vokse MED opgaverne – men INDEN man får opgaverne.

– For os er det vigtigt at have organisationen på plads inden vi vækster gennem nye opgaver og ikke omvendt, for vi har set så mange eksempler på sager, der ender kaotisk, fordi det viser sig, at de rette ressourcer ikke er til stede for at få en opgave udført. Derfor gearer vi vor organisation i forhold til en forventet vækst, så vi er sikre på at kunne håndtere og styre alle nye opgaver, siger Michael Borchers.

Michael Borchers kom til virksomheden som administrerende direktør for godt ti år siden med en tung faglig ballast, bl.a. 16 år som byggeleder og entreprisechef hos Einar Kornerup. Hidtil har virksomheden med 33 medarbejdere været koncentreret om København og professionelle bygherrer – men er begyndt at sprede sin aktivitet:

– København har været vort udgangspunkt, men vi betragter nu hele Sjælland som vort markedsområde, som vi forventer os en del af. For halvandet år siden startede vi på at bygge for det offentlige og halvoffentlige marked, både nybyg og renovering, og vi er allerede i gang med flere større opgaver, siger Michael Borchers.

Virksomheden har bl.a. moderselskabet Tetris A/S i ryggen, et udviklingsselskab, der ud over at levere konkrete udviklingsprojekter til Rasmus Friis A/S også har udviklet et helt særligt koncept omkring seniorboliger, som forventes udrullet i hele 15 byer de kommende år.

Kvalitet

Skal Michael Borchers fremhæve en særlig kvalitet, vil han især pege på virksomhedens evne til at levere mangelfrit – til aftalt tid:

– I forhold til mange andre byggepladser er vi rigtig godt bemandet – fordi vi mener, at det kan betale sig i længden. Vi lægger stor vægt på planlægning og logistik, men også at ressourcerne er til stede når der er brug for dem, så der ikke opstår tidsspilde. Det er også derfor, at vi får afleveret næsten mangelfrit på langt de fleste sager, siger Michael Borchers og tilføjer:

– Vi er absolut konkurrencedygtige på pris, det er vi nødt til at være i denne branche, men omvendt går vi ikke ind i sager, hvis vi vurderer, at der er en risiko for, at det ikke er bæredygtigt, rent økonomisk.

Udvalgte byggeprojekter for eksterne bygherrer:

Præstemarkshusene, Roskilde, helhedsrenovering og nybyg

Areal: 4.260 kvm

Byggeperiode: 2019-2020

Umeus-kollegiet, Amager, nybygning

Areal: 10.000 kvm

Byggeperiode: 2019- 2021

Skiferrækkerne, Sundbyvester, nybygning

Areal: 4.400 kvm

Byggeperiode 2017-2019

Ballerup Rådhusrokade, renovering for Ballerup kommune

Areal: 4.500 kvm

Byggeperiode: 2019

Foto:– For halvandet år siden startede vi på at bygge for det offentlige og halvoffentlige marked, både nybyg og renovering, og vi er allerede i gang med flere større opgaver, siger Michael Borchers, administrerende direktør for Rasmus Friis A/S.