Klædefabrik blev til boliger og kontorer

Ud af 160 indstillede projekter går 14 nu videre som kandidater til Renoverprisen 2024 - et af dem er renoveringen af Hellebæk Klædefabrik

Kim Sejr, journalist

Den historiske industribygning, der tidligere havde fungeret som klædefabrik, er blevet transformeret til både attraktive ejerboliger og erhvervslejemål med både renoverede industribygninger og nybyggeri i træ. Boligerne har som de første i Danmark opnået DGNB Platin præ-certificering i kategorien ”Nye bygninger og omfattende renoveringer”. Derudover er boligerne præ-certificeret med DGNB Hjerte, som fremmer sundhed og velvære med mennesket i centrum, skriver parterne bag projektet, der nu er blandt de 14 projekter der går videre til at vinde Renoverprisen 2024.

-Udfordringen var at store dele af ejendommen stod tom, og at ejer derfor ønskede at lave dels boliger, dels opgradere en del af erhvervslejemålet. Processen gik fra en udviklingsplan med inddragelse af lokalmiljøet, til udarbejdelsen af ny lokalplan for området og efterfølgende realisering, fortæller parterne om projektet.

Løsningen blev ”fællesskab i første række”, hvor ambitionen først og fremmest var at skabe et levende fællesskab som den optimale ramme om et sammenhængende arbejdsliv og fritidsliv. Tilmed i første række til både hav og natur.

Inspirerende ressourcetiltag

Et ressourcetiltag projektparterne især har fundet inspirerernde, er, udover det åbenlyse i at genanvende bygninger til nye formål, det at opvarmningsformen i de renoverede bygninger er ændret fra gas til jordvarme. Jordvarmen er udført med vertikalt borede jordvarmespiraler, der samles i et fælles anlæg og giver varme til alle boliger, hvilket giver en markant CO2 besparelse. Derudover er mursten fra en nedrevet transformerstation genanvendt i områdets fælles drivhus, og alle belægninger fra det tidligere haveanlæg er genanvendt til nye.

Eksempelværdi

-Projektet er et godt eksempel på, hvordan eksisterende ejendomme med fordel kan genanvendes i stedet for at blive revet ned. Derudover demonstrerer projektet, hvordan et flerfunktionelt byggeri ikke behøver at være enten erhverv eller bolig, men at kombinationen kan give nogle særlige kvaliteter, f.eks. et miljø med liv hele dagen, og et arbejdsliv, hvor man måske kun tager ind på sin arbejdsplads et par gange om ugen, og resten af tiden arbejder tæt på sin bolig og tæt på skov og hav, hedder det i projektbeskrivelsen.

Fællesskabet og den sociale dimension er også vigtige emner, og ambitionen er at skabe et levende fællesskab, der både skaber de optimale rammer for at få arbejdsliv og fritidsliv til at hænge sammen. Ønsket er at skabe øget livskvalitet for både beboere og kontorbrugere samt for både naboer og foreninger i området.

Faglig kvalitet

-Der har fra starten været et ønske om at udnytte de helt særegne bygninger til at skabe nogle helt særlige boliger. Da bygningerne jo ikke er designet til boligformål, har der været en hel egenartet proces omkring at skabe gode dagslysforhold i boligerne, og at udnytte de særlige rum optimalt i forhold til at skulle bo i dem. Vi synes det er lykkedes at skabe nogle unikke boliger, der udnytter bygningernes og arkitekturens iboende kvaliteter, og som klart giver noget andet end hvis bygningerne var bygget fra ny, herunder den industrielle atmosfære, siger parterne bag projektet.

Hellebæk Klædefabrik har nu fået lagt endnu et lag historie over sig. Fra at have været en klædefabrik, der lavede stof til militæret, til at være en kontorejendom, er bygningerne nu et mangfoldigt fællesskab, med boliger i mange størrelser til unge og gamle og med erhvervslejemål til alt fra møbelfirmaer til podcastproducenter.

Parter bag projektet:

Pension Danmark, Velliv, Deas, BGB, Øllgaard ingeniører og WERK arkitekter

Sted:Nordre Strandvej 119
3150 Hellebæk