For NIRAS blev 2022 det andet år i træk med tocifret vækst i både top- og bundlinje. Det er derfor en meget tilfreds ledelse, der ser tilbage på et år, hvor alle dele af forretningen har bidraget til udvikling, vækst og indtjening.
2022 bød på en fremgang i egenproduktionen fra kr. 1,9 til 2,1 mia. kr. og i omsætningen fra kr. 2,9 til 3,5 mia. kr. Årets resultat (EBITA) er vokset fra kr. 132 til 149 mio. kr. - dette i et år, hvor der er investeret markant i markeds- og medarbejderudvikling.
Med udgangspunkt i Niras´ position indenfor offshore vind og biogas blev det ultimo 2021 besluttet, over en årrække, at investere 150 mio. kr. i at udvikle kompetencer og løsninger rettet mod et øget engagement i den grønne energiomstilling. Satsningen er kommet godt fra start med en række strategiske ansættelser, tværgående markedsudviklingstiltag samt sidst, men ikke mindst, en række opgaver primært relateret til offshore-vind, biogas, elektrificering og Power-to-X.
-Vi ønsker at bidrage mest muligt til den grønne energiomstilling og har derfor besluttet at investere massivt i opbygning af ekspertise og kapacitet indenfor grøn energiproduktion, transmission og brændstoffer, siger adm. direktør Carsten Toft Boesen og forklarer, hvordan satsningen omfatter fagligheder og kunder på tværs af NIRAS´ sektorer og markeder.
Markante nye projekter
Energistyrelsen tildelte hen over årsskiftet NIRAS de strategisk vigtige undersøgelser af Danmarks samlede miljømæssigt bæredygtige potentiale for vindenergi, og svenske Forsvarsmagten valgte NIRAS som deres miljørådgiver for endnu en periode.
De danske infrastrukturinvesteringer kom efter en længere pause atter op i gear og med tildeling af Nordhavnstunnellen, Hillerød-motorvejens forlængelse og Vestfyn-banen kom NIRAS´ danske infrastruktur-portefølje op på niveau med den norske, hvor NIRAS senest er blevet tildelt design af tre krydsningsspor på den legendariske Bergensbanen.
Samtidig oplever NIRAS fortsat et meget højt investeringsniveau og stor efterspørgsel indenfor pharma & life science, hvor knaphed på medarbejdere er en væsentlig udfordring.
Tilbagegangen i dele af boligbyggeriet er en realitet, men NIRAS har gennem en længere periode fokuseret målrettet på institutionelle investorer og industribyggeri og står med en meget stærk ordrebog, der bl.a. omfatter Flodbyen i Randers og Travbyen i Billund for Kirkbi.
Indenfor Forsyning er det fortsat klimatilpasning og avanceret vandbehandling, især blødgøring, der fylder godt op i ordrebøgerne. NIRAS blev i 2022 udvalgt af Aarhus Vand til at forsætte yderligere 6 år i vandselskabets partnerskab, Vandpartner.
Attraktiv arbejdsplads
Antallet af medarbejdere er vokset med 9 % i 2022, og det er med stor glæde, vi kan konstatere, at det er lykkedes at fastholde en meget høj medarbejdertilfredshed og en relativt lav medarbejderomsætning gennem året samt at tiltrække over 600 nye kolleger i et meget konkurrencepræget jobmarked.
-Vi lægger vægt på at være en attraktiv arbejdsplads, hvor der er udfordrende projekter, dygtige kolleger at sparre med, hvor det er let at gå på tværs af organisationen, og hvor der er gode udviklingsmuligheder for den enkelte. I 2022 har vi fortsat vores tradition med ekspertiseudvikling via ph.d. projekter og har endvidere gennemført en række initiativer, som giver mulighed for udvikling af især yngre medarbejderes kompetencer og netværk på tværs af fag, sektorer og geografi. Vi oplever også øget fleksibilitet i arbejdslivet som en motivation for valg af arbejdsplads; dette har vi tradition for at imødekomme i NIRAS, og i takt med den øgede interesse har vi valgt at tydeliggøre disse muligheder, siger adm. direktør Carsten Toft Boesen.
Efterspørgsel på rådgivning om bæredygtighed
Bæredygtighed, der har været nøgleordet i NIRAS´ mission i over 15 år, er i dag blevet et centralt element i næsten alle virksomheders og organisationers virke. Ud over arbejdet med at sikre bæredygtigheden i NIRAS´ egne aktiviteter har NIRAS i 2022 leveret en bred vifte af SDG-relaterede projekter. I en række udviklingslande, hvor det bl.a. handler om forvaltning af naturressourcer, god regeringsførelse, klimatilpasning og bæredygtig økonomisk udvikling, har NIRAS arbejdet intensivt med bæredygtighed.
Procesindustri oplever øget efterspørgsel indenfor plantebaseret fødevareproduktion og på tværs af Byggeri, Infrastruktur, Forsyning og Miljø er bæredygtige løsninger, processer og materialer for alvor kommet i fokus og er gjort målbare.
I tæt samarbejde med Carlsberg udviklede NIRAS vandbesparende løsninger for produktionen på Fredericia Bryggeri. Disse løsninger er gradvist ved at udvikle sig til international standard for bryggerindustrien, og flere af branchens globale brands efterspørger tilsvarende løsninger. Branchens samlede potentiale for vandbesparelser når op over hundrede mio. m3/år.
Et andet eksempel fra vandområdet er vand til Power-to-X anlæg, hvor DIN Forsyning i Esbjerg som alternativ til drikkevand valgte at se på mulighederne for anvendelse af renset spildevand. Hermed spares der på områdets i forvejen pressede drikkevandsressource, og spildevandsbelastningen af Vadehavet reduceres.
-At levere bæredygtige løsninger til vores kunder er kernen i vores mission. Vores eksperter samarbejder på tværs af organisationen – og med inddragelse af kunder og videnspartnere – med at levere ydelser og løsninger, der skal skabe overblik, transparens og dokumentation for mål og effekt inden for bæredygtighed. Det oplever vi en stor efterspørgsel efter,” siger Carsten Toft Boesen.
Succesfulde opkøb
Væksten på 10 % er primært drevet af en organisk vækst på 8,5 %, mens den resterende vækst kommer fra opkøb. I 2022 blev irske Dolmen Engineering og svenske AquaBiota en del af NIRAS. Selskaberne bidrager markeds- ydelses- og kapacitetsmæssigt til NIRAS´ voksende forretning indenfor henholdsvis pharma & life science og vandmiljøvurderinger i relation til den grønne energiomstilling. Integrationen er allerede godt i gang med systemintegration, videndeling og flere fælles tilbud og projekter.
-I 2022 lykkedes vi med to strategisk vigtige opkøb, AquaBiota i Sverige og Dolmen Engineering i Irland. AquaBiota arbejder primært med miljøkonsekvensvurderinger for offshore vindkraft og Dolmen leverer ingeniørløsninger til life science-sektoren. Begge virksomheder bidrager med kunder, ydelser og kompetencer i to af vores vækstmarkeder, forklarer adm. direktør Carsten Toft Boesen.
Tillid til fremtiden trods usikre tider
Trods fortsat stor usikkerhed om den sikkerhedspolitiske situation og den økonomiske udvikling både i Danmark og globalt ser vi med fortrøstning på 2023, hvor vi forventer at kunne levere på vores strategiske mål om fortsat lønsom vækst og udvikling.
”Efter en grundig analyse af vores markedssegmenter og dialog med nøglekunder ser vi ind i et 2023, hvor vi forventer fortsat fornuftig lønsomhed og gode vækstmuligheder, og hvor vi derfor planlægger at forøge vores investeringer i den grønne energiomstilling, bæredygtige løsninger og digital innovation – samt ikke mindst i vores medarbejderes udvikling og ekspertise,” siger adm. dir. Carsten Toft Boesen.