BIG bag vinderforslag til Zürich Lufthavn

Vinderforslaget til den største af terminalerne i den internationalt anerkendte Zürich Lufthavn er bl.a. tegnet af BIG

Vinderforslaget til den største af terminalerne i den internationalt anerkendte Zürich Lufthavn er tegnet af BIG, HOK, 10:8 Architects, ingeniørfirmaet Buro Happold og træeksperterne Pirmin Jung. Projektet er udvalgt blandt 10 internationale konkurrencedeltagere. Den nye Terminal A, der hovedsageligt vil bestå af massivt lokalt træ, skal styrke lufthavnens fortsatte status som et vigtigt transportknudepunkt i Europa.
 
Siden åbningen i 1950’erne har Zürichs lufthavn markeret sig som en af de vigtigste lufthavne i Europa. I kølvandet på lufthavnens tilbygninger til Terminal E, Airside Center og The Circle, blev der i 2020 sat en international designkonkurrence i gang til at erstatte den aldrende Terminal A. Der kom forslag fra blandt andre Foster + Partners, Grimshaw Architects og SOM. Den nye terminal, som forventes at åbne om 10 år, vil have både Schengen og ikke-Schengen gates, lufthavnsbutikker, lounges, kontorer, et nyt kontroltårn og en udvidelse af immigrationshallen.

“The Raumfachwerk”, som forslaget hedder, var det mest overbevisende set fra et bæredygtigt, operationelt og økonomisk perspektiv, men også fra et arkitektonisk og urbant designperspektiv.” siger Andreas Schmid, Bestyrelsesformand for Flughafen Zürich AG. 

Den nye Terminal består af to hovedområder: den centrale hub med shoppingmuligheder, lufthavnsservice til ankomne og afrejsende gæster og vertikal cirkulation mellem de mange etager. Den anden del er den lange længe med alle gatesene, venteområder, og gangbroerne, der forbindes direkte til flyene. Designteamets vision tager udgangspunkt i konceptet ”Raumfachwerk”, en robust, men fleksibel rammekonstruktion som prioriterer rejseoplevelsen og passagerernes bevægelse gennem lufthavnen.

 “Lufthavne vokser og udvikler sig i takt med stigende internationale krav og love og bliver mere og mere komplekse: som Frankensteinmonstre, der er forbundet, forlænget og lappet sammen. Til den nye terminal i Zürich Lufthavn, har vi forsøgt at modsvare denne kompleksitet på den simplest mulige måde: En åben trækonstruktion der på én gang er bygningens bærende struktur, dens organisatoriske princip, og den rumlige og taktile oplevelse. Bygningen vil blive lavet af lokalt massivt tømmer og taget af den lange skulpturelle bygning er dækket af solceller. Resultatet er en simpel men ekspressiv arkitektur, som er rodfæstet i den Schweiziske byggetradition og innovation.” Bjarke Ingels, Stifter & Kreativ Direktor, BIG.  

En moderne enkel materialepalet med træ som hovedmaterialet går igennem i strukturen, gulvene og lofterne i Terminal A. Som en genanvendelig lokal ressource giver træet mulighed for en effektiv præfabrikation under byggeprocessen, samtidig med, at den hylder traditionen for træbyggeri i Schweiz. Bygningens hovedkonstruktion består af v-formede træsøjler, der skaber den gennemgående trekantsstruktur, samtidig med at den refererer både til de ikoniske schweiziske alpelandskaber, med de smukke bjergtinder og den århundreder gamle tradition for husbyggeri med traditionelle skrå tage. Ankommende passagerer bliver budt velkommen af denne kendetegnende lokale symbolske arkitektur, der på en gang viser en side af Schweiz og samtidig understreger lufthavnens løfte om bæredygtighed.

Terminal A’s tag bliver dækket med PV-paneler, mens integrerede automatiske skodder reducerer solvarme i bygningen samt hjælper på vedligeholdelse af interiør. En kombination af vand- og luftbaseret køle- og varmesystem vil mindske bygningens energiforbrug.

PROJEKTFAKTA

Navn: Zurich Airport Dock A /
Beliggenhed: Zurich, Switzerland 
Bygherre: Flughafen Zürich AG 
Team: BIG (design lead), HOK (aviation architect), 10:8 (local architect), Buro Happold (structural engineer), Pirmin Jung Schweiz AG (structural Engineer timber), NACO (aviation consultant), Haerter & Partner AG (mechanical engineer), TLP (electrical engineer), B+P Baurealisation (construction management/BIM management/cost), BIQS (fire protection), Pragma (retail strategy), The Design Solution (retail consultant), Bucharest Studio & IMIGO (visuals)