Femetagers høj træejendom midt i Aarhus

Boligkontoret Aarhus opfører lige nu 89 nye almene boliger i en femetagers høj træejendom midt i Aarhus. Byggeriet skal DGNB Guld-certificeres

Boligkontoret Aarhus opfører lige nu 89 nye almene boliger i en femetagers høj træejendom midt i Aarhus. Byggeriet, der ligger på adressen for det gamle folkeregister, skal DGNB Guld-certificeres og har fokus på upcycling af eksisterende bygningsdele. Cembrit skal levere vindspærrer og farvede fibercementplader til facaderne, hvor der også indgår træ og genanvendte aluminiumslofter.  

Interessen for bæredygtigt byggeri vokser – også i den almene boligsektor. Det er projektet Knudrisrækkerne i Aarhus et godt eksempel på. Bag projektet står Boligkontoret Aarhus, som i 2018 indledte en udbudskonkurrence om at opføre 89 nye almene boliger på grunden, der tidligere husede byens folkeregister. I udbudsmaterialet var det et ufravigeligt krav, at byggeriet skulle leve op til en DGNB-certificering i kategorien guld og derfor have et meget lavt klimaaftryk.

Entreprisen blev vundet af Q-Konsortium med entreprenørvirksomheden Q-Construction i spidsen. Med en placering på Knudrisgade i hjertet af Aarhus har det været vigtigt for konsortiet at designe en facadeløsning, der respekterer de historiske bygninger og falder naturligt ind i omgivelserne. Og derfor er Cembrits facadeplader valgt som en del af løsningen.

- I samråd med arkitekten har vi valgt at beklæde facaderne med Cembrits Patina-plader i farverne flint, sand og adobe, som er en rødbrun farve. De afdæmpede naturfarver passer rigtig godt ind i det eksisterende miljø, og når Patina-pladerne udsættes for sollys, vil de over tid patinere og få en smuk glød, der kommer til at spille godt sammen med blandt andet træfacaderne i ThermoWood, som også bliver en del af facadeudtrykket, fortæller Kasper Sortkjær, der er senior projektleder ved Q-Construction.   

Ud over Cembrit Patina-pladerne har Cembrit også leveret vindspærreplader til facaden. Der skal fra Cembrit leveres godt 1.100 kvadratmeter plader til projektet via Taasinge Elementer i Svendborg, der samler de store facadekassetter og transporterer dem videre til byggepladsen.

Aluminiumslofter upcycles til ny facadeløsning

Kasper Sortkjær har fra start haft projektets klimaregnskab for øje og var ikke i tvivl om, at træ var vejen frem, hvis der skulle bygges bæredygtigt:

- Vi foreslog at bygge delvist i træ, da det rent visuelt ville skille sig ud i det lokale bybillede og samtidig tælle positivt i forhold til at blive DGNB Guld-certificeret, hvor der jo stilles ekstra høje krav til blandt andet økonomi samt klima- og miljøhensyn. Træ har mange bæredygtige kvaliteter, ligesom det er lettere at forarbejde end for eksempel beton, siger Kasper Sortkjær.

Boligerne, der fordeler sig på tre bygninger, er opført i fem etagers højde og bliver dermed det højeste træbyggeri i Aarhus til dato. Ud over de 89 boliger – der fås i størrelser fra et til fire værelser – rummer Knudrisrækkerne også et fælleshus og et vaskeri.

I en ambition om at holde både de økonomiske og klimamæssige omkostninger nede har konsortiet valgt at upcycle nogle af bygningsdelene fra det gamle kontorhus, som nu er revet ned. Blandt andet skal aluminiumslofter fra den tidligere bygning indgå i den nye facadeløsning:

     - Det kan næsten virke paradoksalt, men for at gøre byggeriet mere bæredygtigt har vi genbrugt noget af det mindst bæredygtige fra den gamle bygning – nemlig aluminiumslofterne. De skal nu indgå som kreative elementer på facaderne. Derudover har vi bevaret mange af de gamle ruder og sat dem ind i mere tidssvarende vinduesrammer og dermed sparet mange ressourcer, forklarer Kasper Sortkjær.

Hos Cembrit er salgschef Brian Bjellum stolt over at være valgt til et så markant bæredygtighedsprojekt: 

- Det er vildt spændende at være med på et træbyggeri som Knudrisrækkerne, hvor der er taget mange kreative løsninger i brug for at gøre bygningen så indbydende og bæredygtig som muligt. En stor del af mit arbejde har bestået i at forsyne Q-Construction med miljøvaredeklarationer – såkaldte EDP’er – på vores produkter, så konsortiet har kunnet lave de rigtige beregninger i forhold til at opnå en DGNB-certificering i guldkategorien. Byggeriet beviser, at det godt kan lade sig gøre at bygge bæredygtigt til en fornuftig pris, siger Brian Bjellum og fortsætter:

- Derudover synes jeg, at Cembrits Windstopper viser sit fulde potentiale her. Dels kan den anvendes i kombination med mange forskellige typer materialer, hvad angår facadeløsninger, og dels har den unikke egenskaber i forbindelse med brandsikring, hvilket giver mulighed for træbyggeri i højden. Og med en eksponeringstid på op til seks måneder fra opsætning giver den god ro i maven til at få monteret facaderne uden at skulle bekymre sig om fugt og andre vejrmæssige udfordringer.  

Efter planen skal Knudrisrækkerne stå færdig 4. maj, og de første lejere kan flytte ind i begyndelsen af juni. 

Fakta om byggeriet:

- Bygherre: Boligkontoret Aarhus

- Entrepriseform: Totalentreprise

- Rådgivende arkitekter: Sweco

- Rådgivende ingeniører: MOE

- Landskabsarkitekt: VEGA Landskab

- Entreprisesum: 110 millioner

- Areal: 7.385m2

- Antal boliger: 89

- Leverandør af facade- og vindspærreplader: Cembrit A/S

- Leverance: Facadepladerne Cembrit Patina flint (P070), sand (P545) og adobe (P333) og Cembrit Windstopper


Q-Konsortium består af:

Q-Construction

Enkon

Frede Andersen VVS