250.000 grønne mursten til nyt Danish Crown-domicil

En dokumenteret besparelse på knap 50 tons CO2 sikrer Randers Tegl ordren på mursten til Danish Crowns DGNB Guld- og Hjerte-certificerede domicil i Randers

En dokumenteret besparelse på knap 50 tons CO2 sikrer Randers Tegl ordren på mursten til Danish Crowns DGNB Guld- og Hjerte-certificerede domicil i Randers. Også i Aalborg er Randers Tegls nye ”Greener”-mursten valgt til DGNB-certificerede byggerier.

Miljøvenlige mursten fra Randers Tegl skal bidrage til at indfri målene for energiforbrug, indeklima og materialer i byggeriet af Danish Crowns nye hovedkontor.

Når slagterikoncernen i foråret 2023 flytter ind i en ny, moderne administrationsbygning på Tulipvej 3 i Randers, bliver det med mursten fra Randers Tegls nye Greener-serie på facaderne både ind- og udvendigt. Byggeriet skal certificeres til DGNB Guld og DGNB Hjerte, og Greener-serien er valgt, fordi ordren, som løber op i cirka 250.000 mursten, reducerer CO2-aftrykket fra produktionen med knap 50 tons sammenlignet med tilsvarende traditionelle mursten.

- Det er en strategisk vigtig ordre for os, fordi vi får lejlighed til at vise, at vores dokumentation for Greener-seriens lave CO2-aftryk kan indgå direkte beregningerne af et DGNB-certificeret byggeri. Fra 2023 begynder indfasningen af CO2-krav i byggeriet, og det vil øge efterspørgslen på grønne byggematerialer. Vi er ikke i tvivl om, at dokumentation for byggematerialers miljøpåvirkning i løbet af få år vil blive et ufravigeligt krav på de større projekter, siger Svend Roed Larsen, der er DGNB-konsulent hos Randers Tegl.

Interessen for certificeret byggeri er allerede stærkt stigende. Ifølge organisationen bag den danske DGNB-ordning, Green Building Council Denmark, vil der i 2021 blive DGNB-certificeret dobbelt så mange bygninger som i 2020. I dag er der 110 DGNB-certificerede bygninger i Danmark, og dette tal forventes at runde 200 inden udgangen af 2022.

Stort fokus på miljøpåvirkning

Danish Crowns nye domicil opføres i totalentreprise af Raundahl & Moesby i samarbejde med arkitekterne Cebra og Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma. Det har fra starten været hensigten, at byggeriet skulle udføres med facader, der minder om de eksisterende bygninger i området. Derfor kom tegl tidligt i spil som materiale. Og på grund af DGNB-certificeringen blev fokus hurtigt rettet mod Randers Tegl og Greener.

- Vi har ved valget af leverandør haft fokus på at reducere miljøpåvirkningen fra tegl mest muligt. Vi valgte Randers Tegls Greener-sten, fordi den sikrer en væsentlig reduktion af miljøpåvirkningen fra produktionen. Samtidig har det spillet ind, at der er kort køreafstand fra produktionsstedet, Vindø Teglværk i Hobro, til byggepladsen i Randers, siger projektleder Brian Hansen fra Raundahl & Moesby.

Ordrer på DGNB-certificerede børnehaver

Randers Tegl lancerede sin Greener-serie i foråret 2021 med ambitionen om at sætte nye standarder for CO2-reduktion og dokumentation i teglbranchen. Status efter mere end et halvt år på markedet er, at det som forventet er udviklerne og de store private og offentlige bygherrer, der tilvælger den grønne løsning.

Foruden et par større boligbyggerier har Randers Tegl blandt andet fået ordrer på Greener-mursten til to børnehaver i Aalborg Kommune, som også skal certificeres til DGNB Guld og DGNB Hjerte. De to børnehaver, der opføres i henholdsvis Øgadekvarteret og Vestbyen, skal begge stå færdige i starten af 2023. I Sverige leverer Randers Tegl Greener-mursten til et stort boligprojekt og til to skolebyggerier, hvoraf det ene certificeres til Guld i den svenske FEBY-ordning.

Fakta om Danish Crowns nye hovedkontor

Danish Crowns nye hovedkontor får et areal på 13.200 kvadratmeter og skal stå færdigt i marts 2023. Det opføres i totalentreprise af Raundal & Moesby, arkitektfirmaet CEBRA og Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma. Byggeriet har et budget på 200 mio. kr. og certificeres i henhold til DGNB Guld og DGNB Hjerte. Det opføres på Tulipvej 3 i Randers, hvor der tidligere lå en pølsefabrik. Beton fra fabrikken indgår i det nye byggeri. Bygningen udformes som en vifte bestående af tre sammenbyggede længer, der sammenkobles af to atrier. Indretningen kommer til at bestå af en blanding af storrums- og enkeltmandskontorer. Hertil kommer et såkaldt masterchef-køkken og en slagterbutik med delikatesser.