Sveriges højeste hus i massivt tømmer

Etageejendommen i træ, Tall Timber Building, i den nye bydel Kajstaden ved Mälaren i Västerås er blevet et vartegn
Etageejendommen i træ, Tall Timber Building, i den nye bydel Kajstaden ved Mälaren i Västerås er blevet et vartegn og var, da den blev opført, Sveriges højeste hus i massivt tømmer
Alle dele af bygningen er udført i krydslimet træ, dvs. vægge, etageadskillelser, balkoner og elevator- og trappeskakt.
Kajstadens Tall Timber Building er en vigtig milepæl for bæredygtigt byggeri og et referenceprojekt, der viser, at det kan lade sig gøre at omstille til klimasmart arkitektur.
C.F. Møller Architects har gennem forskningsprojekter og flere igangværende træprojekter fokuseret på innovation samt udvikling og realisering af fleretagers bygninger med massive trærammer. For Kajstaden var det en aktiv beslutning at give industriel træteknologi som byggemateriale en høj prioritet for at påvirke og tage ansvar for byggebranchens betydning for miljøet og klimaændringerne. I modsætning til andre byggematerialer er en afgørende fordel ved træ, at kuldioxidudledningen fra produktionskæden for materialet er begrænset. I stedet er det en del af en lukket cyklus, hvor kulstofferne lagres i bygningens ramme.
Forskning har desuden vist, at bygninger med en trækonstruktion bidrager positivt til menneskets sundhed og velvære takket være bedre luftkvalitet og træets akustiske kvaliteter.
Kajstadens Tall Timber Building har ni etager i alt med en høj stueetage og en topetage med dobbelt lofthøjde.
Teknologien med CNC-fræsede elementer i massivt træ og limtræ sikrer præcist udformede komponenter og giver lufttætte, og dermed energibesparende, huse uden diverse unødvendige materialer i væggene. Materialets lave egenvægt betyder mindre transport til byggepladsen og et mere effektivt, sikrere og mere støjsvagt arbejdsmiljø under opførelsen.
Det tog i gennemsnit tre dage pr. etage for tre håndværkere at rejse rammen. Bygningen er udarbejdet med mekaniske samlinger med skruer, hvilket betyder, at den kan skilles ad, så materialerne genbruges. Den samlede CO2-besparelse vurderes at være 550 tons CO2 ved brug af massivt træ i stedet for beton.
Beboelsesejendommen blev indviet i februar 2019, og på samme tid flyttede lejerne ind.
FAKTA
Bygherre: Slättö Förvaltning
Adresse: Västerås, Sverige
Omfang: 2400 kvm højhus, 7500 kvm samlet
År: 2016-2019
Entreprenør: Martinsons og Consto
Ingeniør: Bjerking
Arkitekt: C.F. Møller Architects
Landskab: C.F. Møller Architects
 
Artiklen er bragt i temaet om træbyggeri i marts-udgaven af magasinet Byggeplads.dk 2021.