Grå EPS bidrager til vækst i EPS-branchen

Den 11. marts afholdt EPS-branchen årsmøde. Mødet havde fokus på øget genanvendelse af EPS fra byggeriet, og havde gæsteoplæg fra bl.a. Miljøstyrelsen

Den 11. marts afholdt EPS-branchen årsmøde. Mødet havde fokus på øget genanvendelse af EPS fra byggeriet, og havde gæsteoplæg fra bl.a. Miljøstyrelsen og IVH (den tyske EPS branche), som fortalte om indsamling af EPS byggeaffald i praksis. Samtidig kunne branchen konstatere, at den var kommet godt igennem Corona med en omsætningsstigning på ca. 6%.

Det var en særdeles tilfreds EPS-branche, der loggede på til årsmødet torsdag d. 11 marts 2021. For selvom det ikke var muligt at mødes fysisk, så kunne branchen fejre, at den var kommet endog meget positivt igennem 2020. Der blev faktisk igen slået omsætningsrekord med en vækst på ca. 6%.

- Branchen har oplevet et markant ryk i det forgangne år fra vores hvide EPS til den grå, som isolerer 20% bedre og dermed er markant tyndere,” fortæller Chresten Heide-Anderson, der er projektleder i EPS-branchen – en del af Plastindustrien. Han fortsætter;

-Det påvirker naturligvis vores datagrundlag for væksten, da vi skal bruge 20% færre ressourcer for at levere de samme isolerende egenskaber. Og tidligere har vi primært fokuseret på vores råvareforbrug, når vi har skullet se på branchen udvikling. Nu ser vi mere på hvor udbredt vores isoleringsløsninger er – og der er efterspørgslen nærmest eksploderet.”

Omsætningsrekorden baseret på beregninger fra Danmarks Statistik sammenholdt med skiftet fra hvid til grå isolering. Samtidig dækker udviklingen over, at EPS-branchen i 2020 moderniserede dens genanvendelsesordning, hvilket betød, at der er sket en markant stigning i tilbagetagning af EPS rester fra branchens kunder. EPS rester som har kunnet anvendes direkte i produktionen af bl.a. EPS isolering.

-Vi savner som branche, at EPS til genanvendelse bliver registreret i de officielle affaldssystemer. Så der er noget skøn i vores beregninger. Men vi ser stadig stigende indsamling og genanvendelse af EPS – også i byggeriet. Det betyder, at vores produktionsstigningen faktisk er større end de officielle tal, forklarer Chresten Heide-Anderson.

EPS isolering styrker totaløkonomien

- Det er vores medlemmers oplevelse, at der er sket en markant ændring i byggeriet i løbet af de seneste par år. Der har tidligere været et stærkt fokus på at købe isoleringsmaterialer billigst muligt og så gøre det samme, som man gjorde sidst, men byggeriet er blevet mere fokuseret på totaløkonomien, siger Chresten Heide-Anderson.

Det er en fordel for EPS-isoleringen, som ikke alene er et billigt materiale, men også er nemt og effektivt at arbejde med. Det betyder, at det kan være hurtigere at benytte EPS isoleringsløsninger – og dermed færre mandetimer på byggepladsen. Det betyder bedre totaløkonomi i byggeprojektet.

-Vi har også set dette i forbindelse med skiftet fra den hvide til den grå isolering. Og selvom den grå isolering er lidt dyrere, så opnår byggeriet nogle besparelser ved udlægning af terrændækket,” fortæller Chresten Heide-Anderson, og fortsætter;

- Heldigvis for os har de erfaringer bredt til at EPS også i stigende grad bruges som facadeisolering, hvor den er tyndere end traditionel isolering, hvilket giver flere nettokvadratmeget i huset – og dermed bedre totaløkonomi.”

Miljø- og klimagevinster

Det er dog ikke kun på totaløkonomien, at EPS isoleringen har fordele. Eftersom EPS er 98% luft, så kræver det meget begrænsede ressourcer at producere. Samtidig er luften en meget effektiv som isolering, hvilket gør at der skal anvendes mindre isoleringsmateriale for at opnå samme isolerende egenskaber.

-Vores medlemmer er slet ikke i tvivl om, at der er kommet mere fokus på miljø og klima i byggeriet. Her har EPS nogle store konkurrencefordele. Det har lavt ressourceforbrug og er 100% genanvendeligt”, siger Chresten Heide-Anderson, Han uddyber;

-Vi genanvender f.eks. 100% af det EPS affald som er i produktionen. Det bliver typisk omdannet og brugt direkte i produktion af nye isoleringsprodukter sammen med det EPS vi tager tilbage fra branchens kunder.”

Netop fokus på genanvendelse i byggeriet var et af temaerne på årsmødet, hvor man havde inviteret Miljøstyrelsen til at fortælle om de politiske ambitioner for øget udsortering og genanvendelse af plastaffald i netop byggeriet. Derudover havde branchen inviteret den tyske søsterorganisation Industrie­Verband Hartschaum e. V. (IVH) til at fortælle om deres erfaringer med indsamling af EPS rester fra byggeriet.

Her fortalte Serena Klein, der er kommunikationschef i IVH, at indsamling og genanvendelse af EPS rester er meget udbredt og sat i system i Tyskland. Det skyldes naturligvis også, at EPS i meget større grad er det foretrukne isoleringsmateriale syg for grænsen, men også at de tyske håndværkere er opmærksomme på, at resterne har en værdi, når de sorteres korrekt til genanvendelse.

-Når EPS resterne sorteres korrekt, så undgår håndværkerne at betale affaldsafgifter for at komme af med afskær og rester. Det er både godt for økonomien, for miljøet og for klimaet. For hvert kilo EPS vi kan indsamle til genanvendelse i stedet for at sende det til forbrænding, så undgår vi over 5 kilo CO2-udslip,” fortæller Chresten Heide-Anderson.

Bestyrelsen

På årets generalforsamling var der genvalg til bestyrelsen, som består af Henrik Vasylyeva, formand for EPS-branchen og adm. direktør i Sundolitt; Karl-Erik Olesen, næstformand og adm. Direktør i BEWi Danmark; og Jan-Erik Engebretsen, bestyrelsesmedlem og salgsdirektør Byg-Norden i Jackon.