Midlertidigt byggeri i træ

At bygge i træ og at upcycle byggematerialer er to af de stærkeste tendenser, der er fokus på lige nu i arkitekt- og byggebranchen, fremhæver Temporent

At bygge i træ og at upcycle byggematerialer er to af de stærkeste tendenser, der er fokus på lige nu i arkitekt- og byggebranchen. De to tendenser kan dog snildt kombineres, har de erfaret hos Temporent, som skaber midlertidigt byggeri i træ, der kan anvendes igen og igen.

I arkitekt- og byggebranchen er byggeri i træ i høj kurs igen. Tænk bare på Voll Arkitekter, der har tegnet Mjøstårnet i Brumundal i Norge, som er et byggeri på 18 etager med konstruktioner, vægge og tag af træ. Eller den japanske tegnestue Nikken Sekkei, der skal bygge et 350 meter højt højhus af træ midt i Tokyo. Og i Danmark sætter konferencen Build in Wood i disse dage fokus på byggeskikken, der for alvor er ved at ramme Danmark.

En af fordelene ved at bygge i træ, er, at hvis det gøres rigtigt, kan materialet upcycles, dvs. det kan bruges igen og igen i nye funktioner. Hos Temporent skaber de midlertidige byggerier i træ, der skifter brugere og funktion ofte. For hver gang vi smider noget ud, går ressourcen tabt. Det har de for længst indset hos Temporent, der derfor kun bygger fleksible, midlertidige moduler i træ, som både i koncept og materialevalg er noget af det mest bæredygtige, man kan vælge.

Bæredygtigt i både koncept og materialevalg

Temporent har udviklet midlertidige moduler i træ, der både nemt kan afmonteres og bruges igen:

- Udover at hele vores koncept er bæredygtigt, fordi vi kan tilpasse det ret hurtigt og kan tage det ned og lave det om, så det passer til en ny funktion, har vi også valgt at bygge modulerne i FSC-certificeret

træ. I modsætning til stål og beton, binder træ CO2. Det gør midlertidige moduler til et mere miljørigtigt valg på materialesiden, fortæller Claus Weppler, som er administrerende direktør for Temporent i Danmark. Temporents moduler fungerer næsten som byggeklodser. De kan sammensættes i det uendelige og bygges i træ. Derefter udstyres de med den indretning, der passer til den enkelte brugers behov. Når brugeren ikke længere skal bruge modulerne, flytter de videre til næste bruger, og derfor er der intet materiale, der går til spilde. Træet, der er anvendt i modulerne, kan derfor upcycles, fordi det hele tiden får en ny funktion og opfylder nye behov.

Træ som upcycling

Temporent bruger alle materialer igen og igen, og fordi træet i modulerne hele tiden får en ny funktion, kan man tale, om at principperne bag Temporents forretningsmodel er baseret på cirkulær økonomi og upcycling.

Forskellen på genbrug og upcycling er, at genbrug er genanvendelse af et materiale i sin oprindelige form, mens upcycling tilfører et råmateriale værdi, så det kan genanvendes flere gange. Det får en ny funktion.

- Træ bliver normalt kasseret, hvis det har indgået i et byggeri, der rives ned, men materialet kan tilpasses, så det kan fungere i en ny situation, og derfor er det perfekt for os at anvende træ. Af samme grund bygger vi også vores moduler indenfor på fabrik. Alle processer er planlagt ned til mindste detalje, så der ikke er nogen materialer, der spildes. Først bygges grundmodulet i træ, så udstyres det med den indretning, der passer til den enkelte brugers behov. Når brugeren ikke længere skal anvende pavillonerne, flytter de videre til næste bruger, fortæller Claus Weppler om det fleksible koncept, der typisk bygges til skoler, børnehaver og kontorer, som ofte efterspørger midlertidige løsninger.