Solafskærmningsarkitektur i stort format

Hele solafskærmningens format og geometri er en del af arkitekturen på DVS’s transportcenter i Landskrona og er blevet udviklet i et nært samarbejde med arkitekten

DSV’s transport- og logistikterminal i Landskrona taler med store bogstaver – eller snarere tal: Med over 100.000 kvm bygninger er bygningen det største trafikcenter af sin art i hele Nordeuropa. Hele 130.000 kvm belægninger er belagt omkring anlægget, og grunden er med sine 600.000 kvm købt med tanke på fremtidige udvidelser. Mere end 500 lastbiler kører hver dag til og fra terminalen, og terminalbygningerne er tilsammen forsynet med 150 lastvognssluser.

Store dele af facaderne fremstår i en mørk, grå indfarvet beton afbrudt af bygningshøje glaspartier bl.a. i spidsen og ud for det centrale atrium – og her har det været nødvendigt med en solid løsning inden for solafskærmning.

Foran alle store glasfacader er der således monteret en lamelafskærmning dels for at hindre overophedning og dels for at give byggeriet et arkitektonisk særpræg.

På alle almindelige vinduer i byggeriet er der monteret i alt mere end 200 stk. screengardiner og persienner, som er automatisk styret med sol- og vindautomatik, som skal sikre optimalt indeklima.

På øverste plan er der tagterrasser i alle facaderetninger. På disse tagterrasser er der vandret afskærmning udført som pergola for at afskærme direkte solindstråling på facadepartier og på terrasserne. Lamelafskærmningen virker også vindafskærmende på et byggeri, der ellers ligger i det flade Landskronaområde tæt ved Øresund.

På logistikhallen er der monteret 240 mm lodrette profiler. I alt har firmaet leveret og monteret fire forskellige slags projekttilpassede aluprofiler til solafskærmning af byggeriet. Solafskærmningen indgår med sin sorte pulverlakering som en markant del af byggeriets udtryk.

Der er i alt brugt ca. 30 tons aluminium til lamelafskærmningen. Alle profiler er specielt konstrueret til netop dette projekt, og både størrelser og geometri er udviklet i tæt samarbejde med arkitekten.

Hele løsningen er blevet leveret og monteret af Alux/Midtsun.

Fakta:

Projektbeskrivelse: DSV trafikcenter: administrationsbygning på 4 etager på ca. 10.000 kvm. En terminalhal på to etager ca. 15 m høj 50.000 kvm og en terminalhal på en etage ca. 9 m høj på 32.000 kvm samt en terminalservicebygning på 4.500 kvm.

I alt 101.500 kvm.

Beliggenhed: DSV Road, Østerled, Landskrona, Sverige

Entreprenør: DS Flexhal, Hobro

Arkitekt: AK83, Albertslund

Solafskærmning Alux/Midtsun