Dansk LEGO-direktør i spidsen for verdens største fabriksbyggeri

Amerikanske Tesla er ved at opføre verdens største fabrik på en mio. kvm midt i Nevada´s ørken - produktionen startede ved udgangen af juli

Verdens største igangværende fabriksbyggeri er en batterifabrik. Det er nemlig producenten af elbiler, Tesla, der er ifærd med at opføre kæmpefabrik midt i ørkenen i byen Sparks nær Reno i Nevada.
Fabrikken skal realisere Tesla´s vision om at kunne producere op til 500.000 elektriske biler om året i anden halvdel af dette århundrede - hertil skal bruges millioner af højeffektive batterier. Tre af fabrikkens planlagte 16 produktionshaller er netop taget i brug ved udgangen af juli.

Når fabrikken står færdig vil den fylde lige under en million kvadratmeter og bliver en af verdens største bygninger. Første spadestik blev foretaget i juni 2014 og i 2020 vil fabrikken opnå fuld produktionskapacitet i samarbejde med Panasonic og andre partnere.

Til den tid vil fabrikken producere flere lithium-ion-batterier årligt, end der blev produceret på verdensplan i 2013. Antallet af arbejdere er netop blevet fordoblet til 1.000 for at kunne færdiggøre byggeriet inden lanceringen af den nye Tesla 3. Der er kun en enkelt bygning i verden, der er større end den planlagte Tesla-fabrik - og det er Boeings fabriksanlæg i USA. Men den kan kan hurtigt bliver overgået - der er nemlig allerede luftet tanker om at udvide fabrikken til det mere end det dobbelte!

Det bliver ikke kun nye batterier, der skal produceres på fabrikken. Den skal også kunne genanvende brugte batterier, så materialerne kan indgå i nye batterier. Tesla og partnere vil investere omkring fem milliarder dollars eller knap 30 mia. danske kroner i byggeriet.

Fabrikken ledes af et team med den tidligere LEGO-direktør Jens Peter Clausen i spidsen. Jens Peter Clausen med ingeniørbaggrund har tidligere været beskæftiget med optimering, innovation og automatisering af LEGO`s produktionsapparat, ligesom han har været General Manager og Senior Vice President for LEGO`s aktiviteter i Mexico.