Københavnske skoler bliver intelligente

Implementeringen af intelligente bygninger gør det muligt for Københavns rådhusvagt at være pedel på 75 skoler og idrætsanlæg – på samme tid.

Københavns Kommune har sammen med elinstallationsvirksomheden Høyrup & Clemmensen etableret et virtuelt runderingssystem for klasseværelser, møderum og sportsfaciliteter på kommunens 75 skoler.

Til systemet er der udviklet visualisering, styring og en række automatiske rutiner og alarmer, som alt sammen medvirker til, at kommunen sparer ressourcer på praktiske opgaver og i stedet kan bruge dem på at vedligeholde og forbedre bygningerne og lokalerne. Det innovative system blev implementeret i 2015 og er resultatet af et samarbejde mellem kommunens forvaltninger og Høyrup & Clemmensen. Den københavnske elinstallationsvirksomhed er begejstret for resultatet.

- Intelligente bygninger er en fast bestanddel af vores arbejdsområde, og samarbejdet med Københavns Kommune er et godt eksempel på, hvor meget tid og energi et professionelt og velimplementeret system kan spare for brugere og administratorer, siger Søren Østergaard, der er installationschef i Høyrup & Clemmensen.

Store besparelser

Med en visuel brugerflade giver systemet adgang til at overvåge og gribe ind, når det er nødvendigt. Det betyder blandt andet, at Rådhusvagten kan se, hvis døre og vinduer står åbne i de af skolernes lokaler, som ikke er i brug. Dermed kan der sendes en medarbejder ud for at lukke og sikre lokalerne. Det er en klar forbedring, og det giver en stor arbejdslettelse for kommunens personale, vurderer Kim BT. Pedersen, der har været rådhusbetjent i 28 år.

- I gamle dage var vi nødt til at køre fysisk ud til hver skole for at gå en runde og tjekke døre og vinduer. Det nye system sparer en masse tid, og det gør os i stand til at løse andre opgaver, som vi ellers ikke ville have ressourcer til, forklarer Kim BT. Pedersen og tilføjer, at foreløbig 50 københavnske skoler er implementeret i systemet.

Københavns Rådhusvagt er løbende i kontakt med Høyrup & Clemmensen, så systemet fremadrettet optimeres og imødekommer de ændringer, som Rådhusvagten foreslår. Kim BT. Pedersen har flere forslag til forbedringer af systemet, men overordnet set er han og kollegerne glade for den virtuelle og tidsbesparende rundering.

-Systemet har lettet vores arbejde, og jeg håber, at brugerne også oplever forbedringerne. Jeg tror, at intelligente bygninger er fremtiden. Det bringer mange gode ting med sig, siger rådhusbetjenten.

Stærkt samarbejde

Det er Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune, der har ansvaret for, at lokalerne på kommunens skoler kan bruges til forskellige almennyttige formål. I forvaltningen er projektleder Christian Holst tilfreds med de moderne forbedringer, som nu er installeret på skolerne.

- Vi har implementeret flere forskellige løsninger, og den virtuelle rundering er en del af det. Det betyder, at vi nu har det fulde overblik fra centralt hold på rådhuset. Høyrup & Clemmensen er en stærk samarbejdspartner, og de har været løsningsorienterede og dygtige til at se mulighederne i implementeringen af intelligente bygninger for Københavns Kommune, forklarer Christian Holst, der er sikringsansvarlig i Børne- og Ungdomsforvaltningen.

Hos den københavnske elinstallatør ser installationschef Søren Østergaard med stor optimisme på markedet for intelligente bygninger. Innovative løsninger er miljøvenlige og sparer tid og penge.

- Jeg er sikker på, at dette forretningsområde går en stor fremtid i møde. Det effektiviserer og gør arbejdet nemmere for dem, der skal vedligeholde og arbejde i bygningerne. Området vil vækste, og det kommer både Høyrup & Clemmensen og branchen som helhed til at få gavn af.

Foto: Rådhusbetjent Kim BT. Pedersen vurderer, at det nye system sparer mange arbejdstimer for Københavns Rådhusvagt.