Danske arkitekter bag mega forbrændingsanlæg i Kina

Gottlieb Paludan Architects og Schmidt Hammer Lassen tegner waste-to-energy anlæg på 112.600 kvm til kinesisk energiselskab

Gottlieb Paludan Architects og Schmidt Hammer Lassen har sammen med det tyske ingeniørfirma Schlaich Bergerman Partners vundet konkurrencen om at designe det nye waste-to-energy anlæg til millionbyen Shenzens energiselskab Shenzen Energy Groups datterselskab Shenzen Energy Environmental Engineering Co.
Den store bygning bliver på 112.600 kvm og kan omdanne 5.000 tons affald dagligt, hvilket svarer til en tredjedel af affaldsmængden fra Shenzens 20 mio. indbyggere. På årsbasis kan der produceres 550 mio. KwH og anlægget betegnes til at blive det største i verden. Yderligere er der på det 66.000 kvm store tag planlagt op til 44.000 kvm solcellepaneler.
Projektet blev vundet i stærk international konkurrence med fem andre teams bl.a. nogle af verdens største rådgivere som Arup, Aecom, Atkins. Herudover Gerber Architekten og lokale Tanghua Architects.

Cirkulær form

Forslaget organiserer hele anlægget, herunder hjælpebygninger, i en cirkulær bygning som bryder med den traditionelle rektangulære udformning af et industrielt kraftværk. Ved at foreslå en ren cirkulær form minimeres anlæggets fodaftryk, og omfanget af udgravning der skal til for at bygge på området reduceres.
Besøgscenter Offentligheden får mulighed for at få et kig og indsigt i moderne affaldsforbrændingsteknik samt de udfordringer de stigende mængder affald giver. Adgangen sker gennem en anlagt park via en indgangsbro, der stiger op mellem skorstene til en indgangslobby og besøgscenter med udsigt over anlæggets indre.

Indre gangsti
En indre cirkulær gangsti omkredser anlægget og fremviser de forskellige processer, før den fører op til en 1,5 km lang panoramisk offentlig gangbro på taget, hvor der er udsigt over det omgivende landskab og mod byen. Projekteringsarbejdet starter primo 2016, og anlægget er planlagt til at være i drift i 2020.
Schmidt Hammer Lassen er etableret med tegnestue med 25 ansatte i Shanghai og indledte året med at vinde et stort kulturcenter i Shanghai. Gottlieb Paludan Architects er specialiseret indenfor bl.a. energi og forsyning og er aktuelt impliceret i byggeriet af et biomassefyret kraftværk i Stockholm, som de vandt for 10 år siden.