Byggeriets forventninger mere positive

Den sammensatte konjunkturindikator for maj viser, at forventningerne til byggeriet er i svag, positiv udvikling

- Byggeriets forventninger til fremtiden er nemlig stigende, det viser nye tal fra Danmarks Statistik her til morgen. Den sammensatte konjunkturindikator er således -16 for maj mod -19 i april.  Vi kan således konkludere, at det går den rigtige vej, om end der fortsat er et godt stykke vej til fordums tids styrke. Byggeriet er en vigtig indikator for, hvor meget fart dansk økonomi har på, og det er derfor ganske positivt, at virksomhederne i branchen ser mere lyst på fremtiden, siger Mikkel Høegh, seniorøkonom hos BRFkredit A/S.

- Udviklingen afspejler dels en stigende ordreindgang samt stigende forventninger til beskæftigelsen.  Det er det lave niveau for ordreindgange, der er skyld i, at konjunkturindikatoren fortsat er negativ. Der er således fortsat meget ledig kapacitet i branchen. Det ændrer dog ikke ved, at byggebranchen over de kommende tre måneder forventer at øge beskæftigelsen. Det er ganske positivt, idet finanskrisen betød, at der i dansk økonomi blev nedlagt op mod 160.000 stillinger. Kan byggeriet skabe nogle flere arbejdsplader, kan vi for alvor tale om, at vi er ved at bevæge os væk fra nedsvinget i dansk økonomi, siger Mikkel Høegh.

- Det lave niveau for ordreindgangen skyldes manglende efterspørgsel. Det er således kun 6 pct. af virksomhederne i byggeriet, der nævner, at finansielle restriktioner er en showstopper i forhold til at påbegynde et byggeri.  I øjeblikket har vi et meget lavt renteniveau, hvilket burde giv blod på tanden i forhold til at sætte nye projekter i gang. Fremadrettet forventer vi dog stigende renter, hvorfor man ikke skal forvente, at der er nogen ketchup-effekt i påbegyndelsen af nybyggeri. Branchen må igennem et langt sejt træk, før end at fordums tids styrke er indhentet, siger Mikkel Høegh.