Dansk ansvar for svensk kulturarv

Det danske arkitektfirma Erik Møller Arkitekter styrker sit fodfæste i det sydsvenske med en omfattende plan for bevaring og udvikling af den historiske kerne på Lunds universitet. Partner, arkitekt Ole Drachmann er udnævnt til husarkitekt på Universitetshuset ved Lunds Universitet.

Lunds Universitet og Statens fastighetsverk har i 2010 bedt Erik Møller Arkitekter om at skabe en udviklingsplan for Universitetspladsen og de omkringliggende historiske bygninger, der støder op til byens domkirke. Der er tale om et enestående anlæg, som udgør det historiske tyngdepunkt på universitet.

Erik Møller Arkitekters plan for Lunds Universitet imødekommer universitetets og de studerendes udtalte ønsker om at få skabt mere liv i de historiske bygninger og en større sammenhæng mellem universitetsmiljøet og byens øvrige kulturliv. Udviklingsplanen omfatter både nybyggeri og bevaring; herunder restaurering af universitetets ældste bygning, Kungshuset (Lundagård), der blev bygget i 1580’erne til den danske Kong Frederik II.

Arkitekt Ole Drachmanns nye hverv som husarkitekt for Universitetshuset ved Lunds Universitet følger hans udnævnelse som slotsarkitekt på Bäckaskog Slott i Skåne i 2008. Drachmann er den første og hidtil eneste dansker, der er udnævnt til sådanne hverv i Sverige.