Friis, Aalborg Citycenter

:
maj 2010

Friis består af to bygningskroppe. Til højre ses det tidligere Magasin, til venstre den nye karré, der har erstattet Metax p-huset.

Friis’ nybygning set fra havnesiden med nedkørslen til p-dækkene til venstre. Sto Danmark og Carl Nielsen Facadepuds er ansvarlig for de hvidpudsede facader.

De brede centergader har sorte lofter med indbygget belysning.

Tagterrassernes trapper er beklædt med indonesisk balau fra Woodfloor.

Hovedindgangen fra Nørregade med klinkegulv fra Celco Murer- og Flisefirma. Det lyse klinkegulv har kontrastfelter i sort lagt i sindrige mønstre.

Nytorv med de to broer, der binder centerdelene sammen.

Deko har monteret matterede glasvægge ved wc-kabiner i centertoiletterne.

previous next

Friis i stor skala

A. Enggaard afleverer et af Danmarks største city-shoppingcentre med parkering, hotel og kontorer til det købelystne Aalborg

Byggefakta

Friis, Aalborg Citycenter
Nytorv 27
9000 Ålborg
Danmark

Bygherre:
A. Enggaard A/S
Arkitekt:
Arkitektfirmaet C.F. Møller A/S
Totalentreprenør:
Aarhus Arkitekterne A/S
Areal:
60000 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
juni 2007 - marts 2010

- Spritny er et ord, vi ellers ikke bruger ret meget heroppe, sagde Aalborgs borgmester Henning G. Jensen, da han tirsdag den 23. marts kl. 10.00 klippede snoren over til Friis Aalborg Citycenter. Straks efter stormede folk ind gennem svingdøren i Nørregade og hen over de nylagte klinkegulve på jagt efter åbningstilbud, oplevelser eller bare for at se, hvad der har gemt sig bag afspærringer, stilladser og hektisk byggeaktivitet de sidste to et halvt år.

Spritny er et ord, centerledelsen selv bruger om de 850 parkeringspladser i fire plan under jorden. Det indikerer en friskere og skarpere stil, end Aalborgs handelsliv har været vant til, og åbenbart er der et opsparet behov hos nordjyderne for at få opdateret indkøbsoplevelserne. 50.000 mennesker besøgte ifølge pålideligt skøn Friis på førstedagen. 3,25 mio. gæster lyder prognosen for det forventede årlige publikumstal. De ventes at lægge et beløb i størrelsesordenen 600 mio. kr. i de 50 butikker, restauranter og barer foruden omsætningen i centrets Cabinn Hotel med 239 værelser samt et stort fitnesscenter.

Råhuset fra Magasin

Friis er opkaldt efter en driftig købmand, der i 1700-tallet kultiverede et stykke strandeng øst for Aalborg Slot som oplagsplads for varemodtagelse via fjorden og etablerede en havn. Omtrent på samme sted er det nye Friis placeret. Meget betegnende bygger en del af centret på det afskrællede råhus fra det gamle Magasin Aalborg – en ny indkøbskultur opstår på ruinerne af den gamle.

Som projektudvikler og bygherre havde A. Enggaard A/S i Svenstrup opført Magasin-bygningen tilbage i 1970. Enggaard vedblev at være medejer af den rømmede forretningsejendom og har spillet en dobbelt hovedrolle i tilblivelsen af Friis, dels som bygherre og dels som totalentreprenør.

- A. Enggaard købte Metax-parkeringshuset ved siden af Magasin af Aalborg Kommune og kunne herefter gå i gang med at udvikle projektet. Magasin blev strippet helt ind til de bærende konstruktioner og etagehøjderne kom til at danne udgangspunkt for centerbyggeriet. Metax-huset blev revet ned og omdannet til en byggegrube, der nåede ned i 12 meters dybde under terræn, fortæller projektleder Claus Bertelsen, A. Enggaard A/S.

Vandtæt lerlomme

Populært sagt er det gamle p-hus blevet spejlvendt ned i jorden. Bundniveauet ligger 10 m under vandstanden i Limfjorden, men projektet blev begunstiget af jordbundsforholdene.

- Det var ikke nødvendigt at pumpe. Grunden ligger på en lomme af postglacialt ler – det man bruger til juledekorationer – som når ned i en dybde af 30 m. Det er vandtæt, og vi oplevede så godt som ingen fugtindtrængning. Til gengæld valgte vi efter råd fra Cowi at pælefundere for at undgå sætninger, som kunne have givet os sætningsproblemer ved et sammenhængende byggeri i den størrelsesorden, siger Claus Bertelsen.

Næsten 1.000 pæle i en samlet længde på 15 km er rammet ned i leret. Forinden måtte hullet afsikres med spunsvægge, som blev forankret i den omgivende jord med i alt 700 jernankre indstøbt i beton. Under hele processen blev der taget udstrakt hensyn til de omgivende bygninger, især Vestre Landsrets afdeling ved Gabelsgade Torv, en ældre bygning, som hviler på et fundament af træpæle.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 2

Hotel og konference

Cabinn Metro

En klog mands værk

Domicil

Dansk Supermarked og Bilka

Kontorhus med dynamisk atrium

Kontorhus

Havneholmen Tower

Himmel­stræbende bæredygtighed

Sundhedscenter

Horsens Sundhedshus

Innovativt sundhedshus tegnet til mennesker

Butik

Ikea Aalborg

Ny Ikea i Ålborg Syd

Hotel og konference

Motel1

Automatiseret motel med svævende krop

Hospital

Odense Universitetshospital

Fra råhus til multi­funktions­hospital

Offentlige kontorer

Roskilde Rådhus

Et hus fuld af krinkelkroge

Shoppingcenter

Sillebroen Shopping

Bløde kurver til nyt shoppingcenter

Bolig og butik

Slagterigrunden, Fjordglimt

Slagterigrunden vokser til

Bolig

Slagterigrunden, Mellem Broerne II

Slagterigrunden vokser til

Pengeinstitut

Sparekassen Hobro

Sparekassen hænger sammen

Skole

Tingbjerg Skole

Ombygning danner skole

Kontorhus

Tronholmen 3

Under den gule bro

Kontorhus

Winghouse

Business class i Ørestad

Kontorhus

Zenit Company House

Kontorbyggeri i miljøets tegn