Plejehjemmet Kløvervang

:
maj 2010

Plejehjemmet Kløvervangen har fået en markant udvidelse og fornyelse med bedre, isolering, nye facader og vinduer. Gamle etrumsboliger er lagt sammen til større boliger for de ældre.

De indre gårdrum er også renoverede og giver beboerne et godt fællesrum i sommerhalvåret. Her er de røde skærmtegl delvist afløst af lyse Steni-plader.

De nye boliger er rummelige, lyse og med et venligt farvevalg. Næsten alle beboere har adgang til egen terrasse.

Den nye overetage ved indgangen er i åben forbindelse med trapperummet og giver lys langt ind på etagen. Ellers giver ovenlys også dagslys til gangarealerne.

previous next

Kløvervangen i ny figur

Da plejehjemmet Kløvervangen blev bygget først i 1970’erne var det meget moderne. Med en omfattende om- og tilbygning er det nu atter tidssvarende og attraktivt

Byggefakta

Plejehjemmet Kløvervang
Kløvervangen 31
8541 Skødstrup
Danmark

Bygherre:
Boligforeningen Statsbo
Bygherrerådgiver:
D.A.I. Arkitekter Ingeniører A/S
Arkitekt:
Sahl Arkitekter A/S
Ingeniør:
D.A.I. Arkitekter Ingeniører A/S
Areal:
7445 kvm.
Byggesum: 
121 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2008 - december 2009

Plejehjemmet Kløvervangen har efter godt 35 år fået en ny figur gennem om- og tilbygning. Resultatet er 69 store, lyse boliger for ældre i Skødstrup, nord for Århus. Store altaner mod øst, syd eller vest og fine fællesfaciliteter og ikke mindst stedets haveanlæg og to gårdrum. Plejehjemmet ligger højt i terrænet og har derfor en skøn udsigt fra mange rum. Men det har været en lang og besværlig proces at nå dertil.

Selvom de tidligere etrumsboliger og badeværelserne var små, har det eksisterende plejehjem været et godt udgangspunkt for de moderniserede boliger. De er lagt sammen to og to og er derved blevet ganske store. For at fastholde antallet af boliger, er der lagt en ekstra etage på hele plejehjemmet, hvilket har været besværliggjort af den oprindelige, terrasserede byggestil.

Et godt udgangspunkt

Plejehjemmet er opbygget som et 8-tal omkring to gårdrum. Kun mod nord er der værelser på begge sider af gangen, ellers går man fra sin bolig ud i en lys gang med udsigt til gårdhaverne. En velfungerende struktur, det var oplagt at bygge videre på. Alle værelser har oprindeligt haft store vinduespartier og store altaner, hvilket også er videreført i de ombyggede og i de nye boliger – også til den nye, overliggende etage.

Nutidens plejeboliger stiller andre krav til arealer, plads til venderadier, hjælpemidler og ikke mindst nogle funktionelle badeværelser. På den måde har beboerne nu både kvaliteter fra de oprindelige boliger og nutidens rammer for en god bolig. Arkitekt Peter Jakobsen fra Sahl Arkitekter A/S i Århus synes, det har været en spændende proces at konvertere gammelt til nyt, men har også en del erfaringer med fra tegnestuen, der tidligere har arbejdet med om- og tilbygninger til plejehjem.

Ny frakke og hat

Det oprindelige plejehjem var traditionelt opbygget med en muret for- og bagmur med isolering imellem, men beskedent i forhold til nutidens energikrav. Derfor er der efterisoleret udvendigt med 125-300 mm isolering og beklædt med en rød skærmtegl, der givet et nyt arkitektonisk udtryk, ikke så langt fra det oprindelige med rødt murværk.

Taget er fjernet og en ny etage er bygget ovenpå, så der nu er i alt 69 torumsboliger. Den nye etage er opbygget af betonelementer opsat på eksisterende bagmur og skillevægge. Skærmteglen har forenet den eksisterende og den ny etage på en rationel måde, men også givet et fint helhedsindtryk. Der er naturligvis et nyt tag, og så er alle vinduer og døre skiftet til mere energirigtige versioner. I gård­rummene er der også anvendt hvide Steni-plader på facaderne, der har en anden lethed og lyser mere op.

Entreprenørfirmaet Poul Pedersen A/S fra Århus har haft mange opgaver på pladsen. De har stået for leverancen af dæk- og vægelementer og trapeztage og de flotte altaner i beton og fiberbeton. Poul Pedersen A/S har også stået for slidlagsgulve og murerarbejde i badeværelser. Konstruktionsstål plus indvendige og udvendige stål- og flugtvejstrapper har også været under deres entreprise.

Opdatering indenfor

Moderniseringen af plejehjemmet har også indbefattet nye installationer lige fra vand, varme og ventilation til el og sikringsanlæg.

Storkøkkenet er også renoveret og har bl.a. fået nye hygiejnelofter fra Saint-Gobain Ecophon A/S.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 2

Hotel og konference

Cabinn Metro

En klog mands værk

Domicil

Dansk Supermarked og Bilka

Kontorhus med dynamisk atrium

Kontorhus

Havneholmen Tower

Himmel­stræbende bæredygtighed

Sundhedscenter

Horsens Sundhedshus

Innovativt sundhedshus tegnet til mennesker

Butik

Ikea Aalborg

Ny Ikea i Ålborg Syd

Hotel og konference

Motel1

Automatiseret motel med svævende krop

Hospital

Odense Universitetshospital

Fra råhus til multi­funktions­hospital

Offentlige kontorer

Roskilde Rådhus

Et hus fuld af krinkelkroge

Shoppingcenter

Sillebroen Shopping

Bløde kurver til nyt shoppingcenter

Bolig og butik

Slagterigrunden, Fjordglimt

Slagterigrunden vokser til

Bolig

Slagterigrunden, Mellem Broerne II

Slagterigrunden vokser til

Pengeinstitut

Sparekassen Hobro

Sparekassen hænger sammen

Skole

Tingbjerg Skole

Ombygning danner skole

Kontorhus

Tronholmen 3

Under den gule bro

Kontorhus

Winghouse

Business class i Ørestad

Kontorhus

Zenit Company House

Kontorbyggeri i miljøets tegn