Nærmere nyt Jorn-museum i Silkeborg

Nyt Museum Jorn skal være en central del af den kommende "Søfronten" rundt om Silkeborg Rådhus ved Silkeborg Langsø

 

Nyt Museum Jorn skal være en central del af den kommende "Søfronten" rundt om Silkeborg Rådhus ved Silkeborg Langsø. Foto: Silkeborg Kommune

Arkitema er blevet valgt til at udarbejde et konceptprogram for det kommende Nyt Museum Jorn i Silkeborg. Målet er at skabe rammerne for et kommende kunstmuseum, der skal rumme en imponerende samling af international kvalitet, give plads til eksklusive udstillinger og fungere som et kulturelt kraftcenter.

Gennem flere år har der været ønske om at skabe et nyt museum i Silkeborg, med udgangspunkt i den internationalt anerkendte kunstner Asger Jorn. Da museet for få år siden modtog de samlede arkiver fra kunstneren Per Kirkeby, blev der sat gang i en proces for at skabe et nyt kunstmuseum af international kaliber i den midtjyske by. Og nu er næste skridt blevet taget.

Arkitema blev kort før jul udpeget til at skulle udforme konceptprogrammet for Nyt Museum Jorn, og arbejdet er allerede godt i gang. Programmet skal udvikle, konkretisere og anskueliggøre visionen for et Nyt Museum Jorn, der skal placeres centralt i den midtjyske by i en kommende bypark mellem byens torv og Silkeborg Langsø.

”På Museum Jorn glæder vi os overordentligt meget til samarbejdet med Arkitema. Jeg er overbevist om at den tætte dialog med Arkitema vil medføre en intensivering af processen omkring Nyt Museum Jorn. Den ekspertise og viden omkring nybyggeri, som Arkitema bringer med ind i samarbejdet, vil uden tvivl bibringe det fremtidige konceptprogram velovervejede bæredygtige, æstetiske og økonomiske kvaliteter”, forklarer museumsdirektør, Jacob Thage om samarbejdet.

”Det er et utroligt ambitiøst og interessant projekt som man ønsker at skabe i Silkeborg. Asger Jorn var en ener med skæve ideer og stærke holdninger, og det glæder vi os til at konkretisere i dette konceptprogram. Vi skal være tro mod Jorns filosofi og tilgang til verden og kunsten, og samtidig skal vi skabe rammerne for at både lokale og turister får en oplevelse af højeste kvalitet, når de bevæge sig rundt i og omkring Nyt Museum Jorn,” fortæller Partner i Arkitema, Poul Schülein.

Ministerium for Forstyrrelser
Der er gennem de seneste år blevet samarbejdet mellem Museum Jorn, Silkeborg Kommune og Realdania for at udvikle planerne for Nyt Museum Jorn. Dette er blevet til visionen om Ministerium for Forstyrrelser. Ministeriet skal være rammen om et åbent og imødekommende kunstmuseum, hvor alle føler sig velkomne, og hvor alle har mulighed for at få en vedkommende, forstyrrende og berigende kunstoplevelse – lige fra den, der aldrig besøger kunstmuseer, til den garvede kunstkender.

Det er disse visioner som Arkitema netop er gået i gang med at konkretisere i et konceptprogram. Konceptprogrammet skal danne grundlag for de kommende beslutninger om økonomi og forretningsplaner, og skal samtidig fungere som udgangspunkt til den kommende arkitektkonkurrence.

”Vi ser frem til at give vores indledende bud på, hvordan Nyt Museum Jorn i store træk bør udformes og tænkes. Vores mål er at skabe et koncept, der giver rum til at udfordre og lege med museets fysiske rammer, helt i Jorns ånd. Dette er et første skridt til, hvordan Nyt Museum Jorn kan blive et kunstmuseum af international kvalitet, og vi er stolte over at blive udvalgt til at stå for denne vigtige del af udviklingen,” siger Poul Schülein.

Arkitema vil i udviklingen af konceptprogrammet arbejde sammen med underrådgiverne Copenhagen Contemporary og Colorcloudstudio.