Gladsaxe bygger verdens første cirkulære børnehus

Gladsaxe Kommune er netop i gang med at rive en gammel skole ned for at genbruge materialerne til et nyt og svanemærket børnehus.

Dermed kommer verdens første cirkulære børnehus til at ligge i Gladsaxe. Den forsigtige nedrivning af den tidligere Gladsaxe Skole er i fuld gang. Fotograf: Kaj Bonne.

Den gamle Gladsaxe Skole på Tobaksvejen skal rives ned, og i stedet opføres verdens første cirkulære børnehus på grunden. Børnehuset bliver bygget af materialerne fra den gamle skole. Genanvendelse af byggematerialer er netop hovedtanken i cirkulært byggeri.

- Vi er utrolig stolte af at få verdens første cirkulære børnehus. Det bliver også Gladsaxes tredje svanemærkede børnehus og sætter endnu engang Gladsaxe på klima-verdenskortet, siger Gladsaxes borgmester Trine Græse.

Børn trives i bæredygtige rammer

At huset er svanemærket betyder, at det i alle dele af processen og i materialevalg er bygget med fokus på bæredygtighed, miljø og et godt indeklima. Desuden har huset et energiforbrug, der er næsten det halve af almindelige børnehuses.  

- Vi ved fra vores andre svanemærkede børnehuse, at børn trives rigtig godt i svanemærkede rammer. Og med den indretning og arkitektur, der er lagt op til, er jeg sikker på, at børnene får et hus, de bliver rigtig glade for, siger Trine Græse.

Børnehus indrettet til børnenes behov

Indretningen af huset har blandt andet fokus på, at børnene både kan være i mindre grupper og være en del af fællesskabet på tværs af grupperne. Huset opdeles i forskellige zoner med forskellige stemninger, så børnene kan få mange forskellige oplevelser og udfoldelsesmuligheder i løbet af en dag. Selve ankomstrummet er et stort flot ’orangeri’ af glas, som binder husene sammen, og hvor der vil være grønt året rundt.  

Også børnenes mad bliver økologisk, og børnene vil lære om madspild og selv dyrke krydderurter og grønsager i børnehusets have.

Den forsigtige nedrivning af den gamle skole begyndte før sommerferien 2020. Alle de materialer, der skal genanvendes fra den gamle skole, bliver renset og lagt i depot på den store grund. Byggeriet af det nye børnehus forventes at gå i gang i foråret 2021, og det færdige børnehus forventes at stå indflytningsklar i april 2022.  

Gladsaxe er nordens første verdensmålskommune

Gladsaxe Kommune var den første kommune i Norden, som indarbejdede verdensmålene for bæredygtig udvikling i hele sin måde at arbejde på. Kort efter at verdensmålene blev vedtaget i FN, gik kommunen i gang med forarbejdet til at få indarbejdet verdensmålene i kommunestrategien Gladsaxestrategien, som blev vedtaget i 2018. På www.gladsaxe.dk/gladsaxestrategien kan man læse mere om, hvordan Gladsaxe arbejder med verdensmålene, hvad vi har opnået og hvilke anerkendelser kommunen har fået for sit arbejde. Gladsaxe har blandt andet to gange fået et klimatilpasningsanlæg fremhævet blandt verdens 100 mest visionære projekter. Gladsaxe Skovbørnehave løb med prisen som Danmarks bedste Dagtilbud i 2019 og nu er Gladsaxe så i gang med at bygge verdens første cirkulære børnehus. 

Fakta:  

I Europa står byggeriet for 40 procent af det samlede energiforbrug, for 40 procent af materialeforbruget og for 20-35 procent af de væsentligste skader på miljøet. Derudover stammer 30 procent af den samlede affaldsmængde i Danmark fra byggebranchen (Kilde: Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen).