Elevatortårne i glas

Glasinddækkede elevatorløsninger har en høj æstetik, men glasteknisk er de meget krævende og dermed også særdeles risikofyldte

I Berlin er verdens største cylinderformede akvarium et elevatortårn. I Tysklands største byer har man længe inddækket elevatortårne med glas, og bilproducenter som BMW og Mercedes er gået forrest med indretning i glas for at synliggøre deres udstillinger. På Lærkevej i Københavns Nordvest kvarter mærker Snoer Glas en klar tendens. Elevatortårne inddækkes i stigende grad i glas både i boligbyggeri, erhvervsbyggeri og hos offentlige institutioner. I det følgende belyses tendensen ”Elevatortårne af Glas” fra to vinkler, rådgivningsmæssigt og glasteknisk.

Tobias Snoer, der er fjerde generation i Snoer Glas, er uddannet Glasbautekniker i Tyskland. Han genkender tendensen til at lave elevatortårne i glas fra større byer som München og Berlin. Med sin tyske uddannelse er Tobias uddannet inden for statik, konstruktion, materialeviden og ledelse.

– Glasinddækkede elevatorløsninger bruges i vid udstrækning i udlandet. Men selv om inspirationen måske nok krydser grænser, skyldes den stigende tendens til at lave glasinddækkede elevatortårne i Danmark nok nærmere en generel interesse i glas som materiale. Jeg tror, det er materialet i sig selv, der er den primære grund til, at elevatortårne i glas har fået en fremtrædende rolle i bygningers indretning og design, siger Tobias Snoer.

Kræver specialiseret rådgivning

Æstetisering af de funktionelle elevatorer er et hit hos arkitekterne, men stiller også særlige krav til glasteknisk tung rådgivning.

– Det er faktisk de færreste glarmestre og ingeniører, der vil arbejde med disse løsninger, fordi de glasteknisk er meget krævende og dermed også særdeles risikofyldte. Det kræver enten den rigtige uddannelse eller mange års erfaring, fortæller Tobias Snoer. Han henviser til, at vi ikke har en decideret uddannelse som glasbygningstekniker i Danmark.

Det kan derfor være udfordrende at få den rette rådgivning i sager som disse, ligesom det er absolut nødvendigt at besidde de rigtige glasfaglige kompetencer, hvis man rådgiver i sådanne sager.

– Vi oplever ofte, at man går på kompromis med rådgivning, når arkitekter og ingeniører selv arbejder med glasinddækkede elevatortårne. Det kan gå ud over holdbarheden eller være markant fordyrende for projektet. Vi oplever også, at man af økonomiske hensyn går på kompromis med materialerne. Den rette rådgivning i kombination med glasteknisk materialeviden er kritiske succesfaktorer for et vellykket elevatortårn. Jeg kan derfor kun opfordre til, at man søger den nødvendige specialistviden, der kan rådgive om såvel glasteknik som glaskonstruktion, uddyber Tobias Snoer.

Inden for de sidste seks måneder har Snoer Glas rådgivet, leveret og monteret flere elevatortårne i glas, herunder blandt andet på Christianshavns Skole og senest i Humlebæk hos en førende designvirksomhed. I søgen på det perfekte elevatortårn har de rådgivende arkitekter primært øje for glasset som æstetisk materiale og mulighederne for et unikt design, mens man i renoveringssager mere kigger på, hvad konstruktionen arkitektonisk kan tilføre den ældre arkitektur. Ved renovering transformerer man ofte elevatortårnet, som før havde en lukket beklædning ved at strippe tårnene og modernisere med nyt glas.

Hos designvirksomheden i Humlebæk har man gjort elevatortårnet til en eyecatcher, der komplementerer det ældre bygningsdesign, der med glastårnet får et helt nyt udtryk.

Ifølge Tobias Snoer er de store byer startet for 15-20 år siden med de første elevatortårne, og det er nu tid til, at mange af dem skal renoveres. Når man konstruerer elevatortårne i glas, er der stor fokus på korrekt materialevalg i forhold til vejr og omgivelser. Funktionaliteten er i højsædet. Glasset skal have de rigtige funktioner, løsningen skal være holdbar, og det kræver bred glasteknisk viden.

Teknologisk er der et væld af muligheder. Kun fantasi og økonomi sætter grænser.

Der er ingen tvivl om, at elevatortårne i glas er kommet i fokus. Vi har i dag glasteknisk fine muligheder for at skabe gode, stærke og driftssikre løsninger. Faktisk er det kun fantasien og økonomien, der sætter grænser for, hvordan fremtidens glastårne skal se ud.

Rådgivning og glastekniske detaljer

I Humlebæk var opgaven at levere og montere en moderne og transparent glasløsning, der skal omgrænse det nyligt anlagte elevatortårn i stål. Opgaven har krævet mange timers rådgivning og sparring med arkitekt og bygherre forud for projektets opstart. Anseelig tid er brugt på opmåling, teknisk tegning og den dertilhørende løbende tilpasning. Inden montagen af glasset ligger der også et stort arbejde i at mærke huller af på tårnet samt at bore disse i henhold til tegningsmaterialet.

Grundet tårnets placering har der været fokus på anvendelse af de helt korrekte materialer til opgaven. Rustfri u-profiler er anvendt som afgrænsning/afslutning imellem væg/gulv og glas.

50 mm rustfrie glasadaptere fra Q-Railing med dertilhørende 80 mm lange rustfrie rør med gevind danner afstand imellem tårnet og glasset. Folien, der er anvendt imellem glassene, er mere modstandsdygtig over for vind og vejr end den almindeligt kendte PVB-folie. EVA-folien, som den anvendte folie hedder, har en crosslink-struktur, der gør det sværere for fugt at trænge igennem, hvilket gør, at den egner sig bedre til udendørs brug end andre folier på markedet.

Glasset har en maks. størrelse på 2000 x 3000 mm og en minimumstørrelse på 150 x 150 mm, glassene vejer fra 1-315 kg og er produceret af Glashærderiet.

Tårnet er udført i jernfattigt glas, både som 16.8 mm og 20.8 mm tykkelse. Glassene er lamineret med Strato extra clear folie, og herefter stemplet efter forskrifterne for glas til elevator. Desuden er alle glas CNC-bearbejdet, idet glassene har huller og udskæringer, der passer til byggeriet.

For at minimere risikoen for fejl har Snoer Glas og Glashærderiet, der har leveret glasset til elevatortårnet i Humlebæk, kommunikeret via CAD-program. Glashærderet har desuden produceret fra dag til dag for at give størst mulig fleksibilitet i projektet.

Foto: Hos en designvirksomhed i Humlebæk skal elevatortårnet være en eyecatcher, der komplementerer det ældre bygningsdesign, der med glastårnet får et helt nyt udtryk.