Skandinaviske læringseksperter skal tegne skole

En af de første opgaver i det nye samarbejde mellem LINK arkitektur og SMAK er udvidelsen af Lisbjergskolen ved Aarhus

En tværfaglig skandinavisk tilgang vandt genklang hos Aarhus Kommune. Nu skal eksperter fra LINK arkitektur og SMAK sammen tegne en udvidelse af Lisbjergskolen ved Aarhus.

Aarhus kommune har store planer for Lisbjerg, der ligger syv km nordøst for Aarhus midtby. Over de næste år skal området transformeres til en tæt og levende by med plads til op mod 25.000 indbyggere. Med direkte letbaneforbindelse og ny supercykelsti til Aarhus centrum bliver der nem adgang til byens tilbud og arbejdspladser.

Udbygningen af Lisbjergskolen er et af de vigtige skridt i realiseringen af de visionære planer for den nye, bæredygtige by, der forener det bedste fra forstad og by. LINK arkitektur og SMAK har med et særligt team der trækker på kompetencer fra både Norge, Danmark og Sverige udarbejdet et forslag, der bringer erfaringer fra tre skandinaviske lande i anvendelse. Og trækker på SMAKs indgående specialistkompetencer inden for læringsarkitektur. Målet har været et skandinavisk bud på en udvidelse af skolen, der gør brug af det bedste fra de tre lande og den nyeste viden om differentierede læringsrum

- I en tid hvor folkeskolen er under forvandling og i opbrud, synes vi, det er vigtigt at byde ind med en ekstra dimension. Vi har taget afsæt i vores unikke skandinavisk erfaringsbase, siger direktør Mogens Kristensen fra LINK arkitektur Danmark.

- Vi er meget tilfredse med, at bygherre ser potentiale og værdi i vores tilgang. Undersøgelser viser da også, at et befordrende undervisningsmiljø resulterer i mindre fravær og højere karakterer blandt eleverne, supplerer arkitekt og partner Martin Roald Schrøder Poulsen, SMAK.

SMAK og LINK arkitektur har netop indgået en strategisk samarbejdsaftale om læringsarkitektur. Partnerskabet forener det bedste fra to verdener – SMAKs specialistkompetencer inden for læringsarkitektur på den ene side og LINK arkitekturs kapacitet og brede erfaring på den anden. SMAK er en mindre tegnestue med 10 medarbejdere, der igennem de seneste ti år har oparbejdet en unik ekspertise inden for læringsarkitektur. LINK arkitektur tilfører med 15 afdelinger i Norge, Sverige og Danmark samt knap 500 medarbejdere stor kapacitet og solid erfaring med storskala- projekter.

C.C. Contractor er totalentreprenør med LINK arkitektur og SMAK som arkitektfaglig rådgiver og Midtconsult som ingeniørrådgiver. Budgetrammen er 33 mio. kroner.

Differentierede læringsrum motiverer eleverne

Lisbjergskolen med knap 400 elever bliver bygget i to etaper. Første etape blev taget i brug i 2008. Og nu tager bygherre, elever og personale så hul på er anden etape. Denne sidste etape indebærer en udbygning på 2.000 kvm, så skolen går fra to til tre spor fra 0. til 9. klasse.

Udbygningen omfatter nye læringsområder til udskolingen samt en udvidelse af den eksisterende idrætshal med bevægelsessale til motorik, dans og musik.

- På Lisbjergskolen arbejder vi med at skabe en stor repræsentation af mange forskellige rum. Disse differentierede læringsrum understøtter nemlig forskellige læringsstile og metodikker, udtaler Martin Roald Schrøder Poulsen, SMAK.

- Mange børn opholder sig op imod halvdelen af døgnet i skole og fritidsordning. Derfor betyder et inspirerende undervisningsmiljø meget. Hvis man har et superfedt køkken, får man lyst til at lave mad. Det fungerer på samme måde med skolen. Attraktive omgivelser motiverer læring og trivsel, udtaler Martin Roald Schrøder Poulsen, SMAK.

LINK arkitektur er blandt de førende tegnestuer i Skandinavien – både hvad angår projektantal, medarbejderantal og omsætning.

Med 15 kontorer i Danmark, Norge og Sverige har vi en stærk lokal forankring i hele Skandinavien. Samtidig har vi altid den nødvendige kapacitet og de specialkompetencer, der måtte være behov for i et givent projekt, også ifm. store og komplicerede opgaver. Vi kombinerer lokalkendskab med bredde og dybde.

Udover bygningsarkitektur har vi en bred kompetence inden for urbanisme, landskab, indretning, design og byplan samt BIM, energi og bæredygtighed. Og vi er til enhver tid parate til at give os i kast med både store og små projekter – fra storskala boligudvikling over komplicerede hospitalsbyggerier til bæredygtighedscertificerede skoler og indbydende konferencehoteller. Vi har en meget bred erfaring inden for alle disse projektområder, ligesom vi har en lang tradition inden for byplanlægning, kontorudvikling, idrætsfaciliteter, infrastrukturprojekter og industribyggeri.