Åbne standarder er adgangsbillet til intelligent sygehusstyring

Flere og flere sygehuse anvender fleksible styringsløsninger for at opnå en mere intelligent og sammenhængende drift
Tekst: 

Uafhængighed, fleksibilitet og én samlet brugerflade er øverst på ønskelisten hos de teknisk driftsansvarlige på Danmarks sygehuse. Flere og flere sygehuse erstatter de proprietære styringssystemer med åbne platformsløsninger for at bruge de samme komponenter til at styre mest muligt – lige fra bygningsdrift til klima, lys og solafskærmning til døre, maskiner og processer.

– Sygehuse minder i virkeligheden om en stor fabrik, hvor styringen af produktionsbygninger og -maskiner smelter sammen for at opnå en mere intelligent og sammenhængende drift. Det samme ønsker vi på Odense Sygehus og det kommende Odense Universitetshospital. Vi ønsker at flytte grænserne for, hvad vi kan styre, og vi vil være på forkant i forhold til at kontrollere langt flere objekter i bygningen. Ved at vælge åbne standarder sætter vi os selv for bordenden, siger Lars Kildelund, funktionsleder for projektafdelingen på Odense Sygehus og OUH.

Ét interface på toppen

Sygehusene følger udviklingen i industrien, som anvender enklere og langt mere fleksible styringsløsninger. Beckhoff Automations nye standardbaserede løsninger inden for bygningsautomation har fået en varm modtagelse af både mindre sygehuse og de nye sygehusbyggerier i bl.a. Odense og Gødstrup.

– Individuel programmering og separate styringsmoduler bliver fortid – til gavn for både sygehusøkonomien, personalet og patienterne. Når vi er færdige med implementeringen på DNV i Gødstrup, vil der være op mod 700 PLC’er, flere tusinde moduler og ét interface på toppen. Alt er modulopbygget, og kommunikations­hastigheden er helt nede på få millisekunder fra ordre til handling i controlleren. Det er en af de bedste måder at sikre intelligent styring af fremtidens sygehuse, siger Ketil Juul, teknisk direktør, Dominus.

Ifølge Morten Rasmussen, account manager hos Beckhoff Automation, er det også vejen frem med fleksible styresystemer.

– Vi oplever en efterspørgsel på mere fleksible løsninger, der kan styres et sted fra, i stedet for mange forskellige systemer, som ikke kan snakke sammen og derved gør den daglige drift mere besværlig og dyrere, forklarer Morten Rasmussen.

Fuld frihed

Beckhoff Automation udvikler og sælger intelligente automationsløsninger til byggeriet. Hardware, software og service er udviklet med frihed og fleksibilitet for øje. Beckhoffs services til byggeindustrien beror på:
Hardware: Industri-pc’er baseret på åbne standarder.

Software: Twincat 3 Building Automation, som reducerer programmeringstiden og integrerer alle essentielle funktioner fra ethvert system i moderne bygningsautomation.

Industri 4.0, hvor nye teknologier som cloud, IOT og analytics giver adgang til at analysere data fra maskiner, anlæg og bygninger i skyen og krydse dem med eksterne data. Sygehuse kan analysere på en guldgrube af data i skyen om alt fra energiforbrug til patientbehov.