Styrket fredningsindsats

Et koordineret løft skal bringe den danske bygningsarv styrket ind i fremtiden. Folketingets initiativ til gennemgang af landets 9.000 fredede bygninger følges nu op af bevilling på 27 mio. fra Realdania til, at initiativet kan udbygges med de 300.000 bevaringsværdige bygninger.

Med finansloven for 2010 tog Folketinget initiativ til en historisk styrkelse af håndteringen af Danmarks cirka 9.000 fredede bygninger. Realdania tager nu handsken op og sikrer med en bevilling på 27 mio. kr., at initiativet kan udbygges til også at omfatte landets ca. 300.000 bevaringsværdige bygninger.

Kulturarvsstyrelsen og Realdania har siden vedtagelsen af finansloven for 2010 haft travlt med at forberede det koordinerede initiativ – 'Bygningskultur 2015' – der i løbet af de kommende fem år skal sikre en styrket og fremtidssikret håndtering af såvel landets fredede bygninger som de bevaringsværdige bygninger og helheder. Initiativet, der er det største og mest omfattende inden for området siden vedtagelsen af bygningsfredningsloven i 1918, har et samlet budget på 78,5 mio. kr.