Et lysende ikons 90 års fødselsdag

Den britiske lampe Anglepoise fra først i 30`erne har et design, der har vist sig at være tidsløst

Den har stået på skrivebordet i adskillige britiske film, herunder James Bond, Men du har nok ikke lagt mærke til det. Anglepoise-lampen, et banebrydende funktionalistisk design udviklet i begyndelsen af 30`erne.

Det var briten George Carwadine, der i 1933 kunne fremvise den produktionsklare lampe Anglepoise, i dag et ikon udstillet på Design Museum Collection, Great British Design Quest.

George Carwadine (1887-1948) var bilingeniør, og lampen blev faktisk opfundet ved et uheld, eller som et biprodukt. Mange opfindere producerer geniale ideer, fordi de har sat sig et mål – såsom bedre udførelse af ​​et bestemt produkt eller finde et ny middel til at tackle et problem – og sætter deres formuer og omdømme på spil. Men et af de mest vellykkede eksempler på en britisk amatør- opfindelse er netop Anglepoise lampen.

Carwardine ejede en fabrik i Bath, der udviklede systemer til hjulophæng. Han elskede at nusse i sit værksted og nød især at udvikle diverse typer fjedre. Under disse forsøg designede Carwardine en ny type fjeder, som kunne flyttes let i alle retninger og samtidig også være stiv, når den holdes på plads. Carwardine havde nu sine fjedre, og snart fandt han ud af, hvad han kunne bruge dem til – en lampe, der, støttet og afbalanceret af en sekvens af fjedre, hele tiden kunne flyttes for at fokusere lyset i alle tænkelige retninger. Lampen fik armkonstruktion og en skærm, der fokuserede lyset.

Hans oprindelige tanke var, at lampen skulle være et nyttigt redskab for medarbejderne i hans egen fabrik under deres arbejde med håndtering af komponenter og affjedringssystemer, men han indså hurtigt, at lampen jo ligeså godt kunne anvendes til arbejdsbelysning alle mulige andre steder end lige på en fabrik. Han patenterede sit design juli 1932 og den klassiske arkitektlampe var undfanget ...

Populær fra start

Efterfølgende fik han designet en tung base til at stabilisere lampen til brug på en plan overflade som et bord. Da Carwardine var færdigt med sit design gav han en anden producent lov til at seriefremstille lampen – det blev Herbert Terry & Sons, en producent fra Redditch i Worcestershire, der leverede fjedre til hans fabrik. Virksomheden blev drevet af Charles Terry, den ældste søn af grundlæggeren Herbert. Han var fast besluttet på at udvide forretningen gennem diversificering – og han indgik en licensaftale med Carwardine om produktion af lampen.

Navnet på lampen blev Anglepoise, der ordret på dansk bedst kan oversættes til noget i retning af ’Vinkelpositur’. Oprindeligt havde Carwadine dog ønsket at kalde lampen for Equipoise, hvilket han dog ikke fik lov til af den engelske pendant til Patent- og Varemærkestyrelsen, Trade Marks Registry.

Den første version af Anglepoise lampen blev kaldt "1208" og fremstillet i 1933 med fire fjedre. Den blev så populær, at Terry to år senere indført en ny og mere elegant version "1227" med tre fjedre og en Art Deco-inspireret base i tre lag.

Nyt design

På dette tidspunkt var et af de vigtigste salgsargumenter, at lysstrålen var fokuseret, og at man derved kunne spare energi ved at bruge lampen. En af fordelene ved 1227 var således, at den fungerede perfekt med en billig 25 watt pære, som ifølge Terrys reklame var lige så effektiv i Anglepoise-lampen som en 60 watts pære ville være i en anden lampe.

Tre år senere introducerede Terry en ny version af 1227, med en tvedelt base og en bredere skygge, som var i stand til at tage en 40 watt pære. Denne model forblev i produktion i over 30 år og betragtes stadig i vid udstrækning som den arketypiske Anglepoise, selvom designet siden er blevet ændret.

I 2003 fik Herbert Terry & Sons designeren Kenneth Grange til at redesigne den oprindelige Anglepoise 1227 – det blev til Anglepoise Type 3, og det næstfølgende år fik Kenneth Grange også udviklet ​​Model 75.

Billede: Viser en model 1227, med skruetvinge til fastgørelse på bordkant.

Læs mere om belysning.