Stål og overfladebehandling – to sider af samme sag

I nybyggerier er stål ofte en uundværlig del af den samlede løsning, men det samme er overfladebehandlingen. Det kan betale sig at give begge dele ekstra opmærksomhed allerede i konstruktionsfasen

Stål er en integreret del af de mange nybyggerier, der skyder op i Danmark i disse år. Mere end nogensinde leges der med materialet, så det arkitektonisk bidrager til det samlede udtryk. Altaner, trapper og facader er bærende visuelle elementer, som er med til at give bygningen sit helt eget præg. Til glæde for beboere, brugere og omgivelserne i årene fremover.

– Overfladebehandling og korrosionsbeskyttelse er derfor kommet endnu mere i fokus, beretter Michael Sigvardt fra DOT A/S, Nordens største overfladebehandler med afdelinger i både Danmark og Sverige.

Mere komplekst

– Det handler stadig om at sikre stålet en lang og vedligeholdelsesfri levetid, men der er flere parametre involveret end førhen. Det er blevet mere komplekst på grund af de mange innovative stålkonstruktioner. En altan kan i dag designes på mange måder, siger Michael Sigvardt og fortæller videre, at stadig flere bygherrer, rådgivende ingeniører og tegnestuer søger vejledning og sparring om, hvordan konstruktionen skal udformes for at opnå optimal korrosionsbeskyttelse. Et faktum, der glæder Michael Sigvardt. Jo tidligere overfladebehandlingen bliver tænkt ind i processen, jo bedre bliver resultatet, konstaterer han.

– Det er både i forhold til selve varmforzinkningen og en efterfølgende vådmaling eller pulverlakering. Placeringen af ind- og afløbshuller i konstruktionen har vital betydning. Ganske små justeringer kan gøre en stor forskel. Ikke kun for kvaliteten af overfladebehandlingen, men også i forhold til zinkforbruget.

Går hånd i hånd

Michael Sigvardt pointerer, at man arbejder på den lange bane, når det handler om bygningsstål. Korrosionsbeskyttelsen skal sikre emnets udtryk og indfri arkitektens visioner for eftertiden. Stål er et materiale med stor effekt, når det udnyttes optimalt. Det samme er tilfældet med overfladebehandlingen. De to ting går hånd i hånd, som Michael Sigvardt udtrykker det. Hvert år varmforzinkes og males flere tusinde elementer hos DOT A/S, og mange af dem er til nybyggerier. Derfor ser man vidt forskellige løsninger, der dog alle har én ting til fælles – nemlig stål.

– Men stål er ikke bare stål. Det kan behandles og bruges på adskillige måder. Det er detaljen, der gør udslaget for det unikke. Netop den store diversitet er udfordringen. Når arkitekturen bidrager med nyt, skal konstruktionen leve op til kravene for en langtidsholdbar beskyttelse. Der er flere faldgruber, som vi gerne hjælper med at eliminere, pointerer Michael Sigvardt.

Billede: Varmforzinkede stålplader udgør sammen med store glaspartier facaden på Lomma Bibliotek nord for Malmø.