Entreprenør med vokseværk – også i bredden

Gråkjær A/S har brugt sine årtiers byggeerfaring til at ekspandere inden for erhverv og institution

Det hele startede som en specialiseret entreprenørvirksomhed i 1973, hvor grundlæggeren, John Gråkjær, fik sine første erfaringer med at opføre nøglefærdige landbrugsbygninger. Efterspørgslen steg, og i 1985 omfattede salget også Sverige og Norge og senere Tyskland.
Siden 2001 har virksomheden udvidet sine aktiviteter med nøglefærdigt industri- og erhvervsbyggeri, og Gråkjær Erhverv står nu for en god del af koncernens samlede omsætning.

– Vores helt store styrke er, at vi rummer en meget gennemprøvet byggeproces gennem de næsten 4.000 totalentrepriser, Gråkjær har udført gennem tiden. Lige fra forventningsafklaring i salgsfasen over myndighedsbehandling og tæt opfølgning og planlægning, frem til det nøglefærdige projekt realiseres. Vi har en indarbejdet og standardiseret måde at gøre tingene på, som har vist sig at være effektiv og konkurrencedygtig, siger divisionsdirektør i Gråkjær A/S, Henrik Skaarup.

– Samtidig har vi en unik kultur i virksomheden omkring kvalitet og arbejdsprocesser, som bliver efterlevet meget bevidst med anvendelse af en række gennemprøvede værktøjer, herunder digitalisering, som skaber en effektiv kvalitetssikring og mangelregistrering, som gør det muligt at levere en rettidig indsats, siger Henrik Skaarup.

At tale samme sprog

Henrik Skaarup understreger samtidig den kompromisløse holdning til kvalitet:

– Vi har en ambition om, at hvad vi laver, skal være rentabelt og samtidig af højeste kvalitet. Derfor er vi også ofte nødt til at sige nej til projekter, der udelukkende fokuserer på den laveste pris. Vi vil simpelthen ikke have konflikt og uenighed omkring byggeriet, og derfor ønsker vi at samarbejde med kunder, der har den samme opfattelse som os, så vi taler samme sprog, siger Henrik Skaarup.

Det lykkes tilsyneladende godt, for virksomheden scorer højt i interne tilfredshedsundersøgelser blandt kunderne.

– Når vi først har udført opgaver og har vundet tillid, så viser det sig, at vi ofte får opgaver igen fra samme kunde, og det er netop resultatet af den måde, vi arbejder på, herunder at vi har en meget flad struktur i organisationen, så vi er meget handlekraftige og hurtigst kan skride fra beslutning til handling, fremhæver Henrik Skaarup.

Stor bredde

Gråkjær-koncernen har i dag en omsætning på over 800 mio. kr. og udfører alle opgaver inden for erhverv og institution: lager, produktion, logistik, kontor og domicil, udannelse, idræt og senest også boligbyggeri.

– Vi har således nu en stor bredde i vor erhvervsaktivitet med stor alsidighed. Lige fra biogasanlæg til idrætshaller og til et certificeret byggeri som Alfa Laval, kontrolcentret til Aarhus Letbane, som skal stå færdigt i 2017, eller et kompliceret produktionsanlæg på 12.000 kvm til Scanflavour, giver Henrik Skaarup som eksempler.

Topfoto: Actona er en af Gråkjærs mange tilbagevendende kunder. Her har Gråkjær opført administration, showroom og lager, på i alt ca. 12.000 kvm, samt lagerbygninger på yderligere 14.000 kvm.