Byggeri på mobil

Se, hvordan den planlagte vindmølle, moske eller multihal tager sig ud, før den opføres – vel at mærke ‘on site’. Udviklerne hos Grontmij | Carl Bro lancerer nu første løsning inden for ‘Augmented Reality’.

Teknologien rummer ifølge Nils Bo Wille-Jørgensen, direktør hos Grontmij | Carl Bro, store perspektiver:

- Én ting er at se på en computeranimeret model på skærmen hjemme på kontoret. Noget andet er at stå ude i virkeligheden og se modellen af en ny bygning eller vindmølle komme til live med mobiltelefonens kamera. Forestil dig f.eks., at du kunne have stået på Rådhuspladsen i København, tændt kameraet på din mobiltelefon og set den sorte busterminal, før den blev bygget. Eller have set Sverre Fehns Teaterfugl til Det Kgl. Teater i stedet for at bygge en model i fuld størrelse,’ og han fortsætter:

- Tænk på politikerne, der kan give borgerne en ny og anderledes mulighed for at se på og tage stilling til planlagte projekter. Tænk på brandmanden, der hurtigt kan få oplyst, om den brændende bygning indeholder farlige kemikalier, og forsyningsteknikeren, der stående ude på en vej hurtigt kan få et overblik over ledninger og rør under asfalten.