HFG Food Factory

:
oktober 2011

Den lave administrationsbygning er løsrevet fra fabriksbygningen og kun sammenhængende ved slusen, der sikrer, at de veterinære forhold er i orden for medarbejder og gæster.

Fabrikken og lageret er opført i lyse betonelementer, mens administration og mere sekundære, lave bygningsdele er mere mørke. Det giver en enkel, men tydelig differentiering, der giver den store bygning skala.

Også på etagen over produktionen er der store vinduespartier, der giver masser af dagslys. Heroppe fra distribueres plastkasser og emballage til pakkeriet nedenunder. Vinduerne er fra Kastrup A/S

previous next

Avanceret logistik i enkle rammer

Coop Danmark A/S har nu fået opført deres eget centrale kødpakkeri, der baner vej for højere effektivitet og hurtigere distribution

Byggefakta

HFG Food Factory
Brunager 2
8381 Hasselager
Danmark

Bygherre:
Coop Danmark A/S
Bygherrerådgiver:
Bascon A/S
Arkitekt:
Gudnitz & Partnere A/S
Totalentreprenør:
Kaj Ove Madsen A/S
Ingeniør:
Allan Almbjerg A/S, Alectia A/S, LB Consult ApS
Areal:
18500 kvm.
Byggesum:
Ønskes ikke oplyst
Byggeperiode:
januar 2010 - marts 2011

40 tons fersk kød kommer igennem fabrikken hver dag, og det forventes at stige, når fabrikken er i fuld drift. Et treholdsskift med ca. 250 medarbejdere holder hakkemaskiner, pakkemaskiner og transportbånd kørende, så kunderne i danske Coop supermarkeder kan få frisk kød i kølediskene. Tidligere har Danish Crown stået for pakningen, men med det nye pakkeri ved siden af Coops centrallager i Hasselager syd for Århus, kan varerne bringes direkte til det enkelte supermarked.

Dele af byggeriet blev allerede taget i brug i oktober, og her i foråret er produktionen så kommet op i fart, men der arbejdes allerede på en udvidelse inden for rammerne. Poul Erik Søgaard fra totalentreprenøren Kaj Ove Madsen A/S fortæller, at de fortsætter med at have opgaver med bl.a. et højlager. Med tiden vil der måske også komme nye pakkelinjer med forarbejdning/pakning af pålæg og lignende.

Lejer med logistikken klar

Coop er bygherre på projektet, mens firmaet Hilton Food Danmark er lejer, som har haft stor indflydelse på udformningen af bygningen. Firmaet har opført tilsvarende bygninger i bl.a. Sverige og Polen og har så tilpasset denne bygning til de danske forhold. Projektet er udført i totalentreprise og projektleder Poul Erik Søgaard fra Kaj Ove Madsen A/S fortæller, at det har været et rigtig spændende projekt, ikke mindst fordi der skete ændringer undervejs. Udviklingen inden for pakningen af kød går så stærkt, at maskinerne er ændret undervejs, og derved også udsparinger og installationer.

Byggeri på rekordtid

Det tætte samarbejde har også været forudsætningen for at byggeriet kunne tages i brug så hurtigt efter projektstart. I januar 2010 startede jordarbejdet på byggepladsen, og i februar 2010 blev der lavet et projektforslag, som derefter løbende er blevet til et projekt, der kunne bygges efter. Den løbende projektering har været meget krævende for alle parter, men resulteret i, at projektet stod klar 30 pct. hurtigere end tilsvarende byggerier.

Bygherrerådgiveren Bascon A/S fra Århus er glade for, at det lykkedes at gennemføre projektet så hurtigt.

- Det har først og fremmest krævet en stram styring af tid og effektiv ledelse af processen for at sikre fremdrift, fortæller bygherrerådgiver Sven Erik Jørgensen fra Bascon.

- Kunsten har været på en gang at tilgodese bygherrens interesser omkring tid og økonomi uden at gå på kompromis med kvaliteten af byggeriet og de tekniske løsninger, fortsætter Sven Erik Jørgensen.

Konstant flow

Fabrikkens logistik er opbygget lineært, med et input af fersk kød, der undervejs bearbejdes, f.eks. hakkes, og derefter pakkes og sendes på lager og ud til supermarkederne. Den egentlige pakkeafdeling, hvor de fleste medarbejdere er beskæftiget, støder op til to områder af kølerum med varierende grad af køl. Håndteringen af de store mængder kød sker i nogle relativ små plastkasser, der cirkulerer rundt mellem fabrikken, supermarkederne og tilbage til fabrikken, hvor de renses og desinficeres. Kasserne passer ind i de moderne, robotstyrede højlagre, der konstant fyldes op og tømmes, og samtidig har de en størrelse, så en medarbejder let kan håndtere vægten.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 3

Butikscenter

Arkaderne

Genfødsel i Brøndby

Hotel og konference

Bella Sky Comwell

Ørestadens Valentino

Uddannelsescenter

Campus Varde

Visionært studiemiljø

Kontorhus

Design City Vest

Portal til en ny bydel

Bolig og butik

Domus Axel

Nyt kraftcenter i Fredericia midtby

Hotel og konference

Favrholm Campus

Kontrastrigt kursuscenter

Butikscenter

Fredensborg Bycenter

Bycenter støbt som puslespil

Museum

Graceland Randers

Graceland på dansk

Distributionscenter

HFG Food Factory

Avanceret logistik i enkle rammer

Sport

Royal Golf Center

Svævende golfcenter

Offentlige kontorer

Viborg Rådhus

Åben skulptur til administration

Skole

Virum Gymnasium

Opdateret modernisme til fremtidens kloge hoveder

Butikscenter

Vollsmose Torv

Vollsmose Center – nu med arabisk kulør