Vollsmose Torv

:
september 2011

Vollsmose prøver igen. Denne gang med et opdateret udseende og et nyt navn.

Hovedstrøget ved indgangspartiet er renoveret med bl.a. nye lofter.

Konkurrenceparameteret er noget ledelsen er meget opmærksomme på, men da lige netop grøntsager er noget, der bruges meget af her i området, er der blevet plads til tre grønthandlere i centret.

Far og datter foran deres butik ’Afrique’, der sælger afrikanske specialiteter. Butikken er et typisk eksempel på butiksstørrelsen i medinaen. Af brandsikkerhedshensyn går butiksenhederne ikke helt op til loftet.

Flere af de små ukurante butiksenheder venter på en ejer, og ifølge udlejningschef Jakob Stilov er der stor interesse for at starte forretning op. Typen er ikke det primære, så hvis ledelsen ikke finder basis for endnu en grønthandel, så finder de ivrige iværksættere bare på noget andet.

Denne dame har, sammen med sin mand, tre butikker i centret – med dametøj, møbler og tæpper. De ser potentialet i centret og er sikre på, at 95 pct. er lejet ud til nytår.

previous next

Vollsmose Center – nu med arabisk kulør

Arabisk bazarstemning skal skabe mere liv i det tidligere spøgelsesprægede butikscenter i Odenseforstaden Vollsmose, nu omdøbt til Vollsmose Torv

Byggefakta

Vollsmose Torv
Vollsmose Allé 10
5240 Odense NØ
Danmark

Bygherre:
Dan Mark Ejendomme
Arkitekt:
Skovhus Architects A/S
Totalentreprenør:
NJ-Gruppen A/S
Ingeniør:
OBH-Gruppen A/S, Grontmij A/S
Areal:
20000 kvm.
Byggesum:
Ønskes ikke oplyst
Byggeperiode:
marts 2010 - marts 2011

Centret, der blev opført i 1972, lagde ellers ud med store planer for kontorer, restauranter, biograf, beboerhotel i flere etager og diverse detailbutikker. Men centret kom aldrig op på det høje ambitionsniveau, der kunne trække det kundegrundlag der var nødvendigt for overlevelse. Dels var byggestilen ikke imødekommende – Kulturarvsstyrelsen betegnede det som ‘brutalisme i beton’, dels var indretningen forfejlet og uden tanke for et centralt strøg med afslappende siddepladser.

Dertil kom at konkurrenterne, Tarupcentret og Rosengårdscentret, som blev opført i henholdsvis 1968 og 1971, stormede frem. Tarupcentret havde i 1972 udvidet til 37 butikker, og Rosengårdscenteret havde med sine 50 butikker også sat sig på en stor del af centermarkedet. Via effektiv markedsføring i Fyns Stiftstidende var det lykkedes dem at tiltrække mange, deriblandt også Vollsmoses egne borgere.

Nye vinde

Efter en længere periode som spøgelsescenter bliver der nu pustet nyt liv i drømmen igen. Dan Mark Ejendomme A/S, som er bygherre på projektet, vil forsøge at redde stumperne af deres investering, og denne gang er både navnet og indgangsvinklen anderledes.

Michael Willaume fra Dan Mark A/S brænder for, at Vollsmose Torv, som centret nu hedder, skal blive en succes, og derfor er idéposen blevet rystet grundigt, og centerkonceptet sammensat på en ny måde. Sammen med arkitekt Kim Skovhus fra Skovhus Architects har de forsøgt at bevæge sig væk fra det gængse butikscenter med de klassiske tværliggende hovedstrøg.

Med udgangspunkt i områdets beboersammensætning har de ud fra det oprindelige hovedstrøg tilføjet to såkaldte medinaer – navngivet efter arabisk samlingssted – som inddeler sig i større og mindre, irregulære butiksenheder, hvorfra mange småhandlende kan sælge hver deres særegne specialiteter. Og stemningen fra en arabisk bazar understreges da også på flere vægflader, som har fået farve efter forskellige krydderier.

Drømmen om selvstændighed

Arkitekt Kim Skovhus lægger ikke skjul på, at det også har været et projekt i kompromisets kunst, da mange tanker og tiltag har måttet lade livet af økonomiske årsager. Men Kim Skovhus siger samtidig, at alle involverede parter har beredt sig på, at dette er et projekt, der kræver tid og tålmodighed.

- En del af butikkerne er kørende nu, de første startede primo februar, og planen er, at de løbende vil styrke og vise vejen for kommende butiksejere, fortæller Kim Skovhus.

Udlejningschef Jakob Stilov, fra Dan Mark Ejendomme A/S, supplerer:

- Først senere, når flere specialbutikker er godt i gang, vil der for alvor blive arbejdet på at få de større og mere etablerede kæder indenfor.

Ifølge ham er det netop her, man ser den anderledes indgangsvinkel på centerkonceptet.

- Normalt vil man have alle aftaler og kontrakter på plads med både småhandlende og de store butikskæder, inden man overhovedet overvejer at åbne et butikscenter. Vi havde centret, så vi har valgt at gøre det omvendt, siger Jakob Stilov

Han fortæller videre, at dette også tager afsæt i en social forpligtelse og dermed bliver et integrationsprojekt, der går begge veje. På den ene side er ledelsen meget hjælpsom og guider de, som har behov, til forbedringer og optimering af driften. Der er bl.a. etableret hjælp i forbindelse med markedsføring og indretning. Herudover er der lavet en favorabel huslejeordning, som betyder, at lejerne oven i den i forvejen billige centerleje får en attraktiv rabat.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 3

Butikscenter

Arkaderne

Genfødsel i Brøndby

Hotel og konference

Bella Sky Comwell

Ørestadens Valentino

Uddannelsescenter

Campus Varde

Visionært studiemiljø

Kontorhus

Design City Vest

Portal til en ny bydel

Bolig og butik

Domus Axel

Nyt kraftcenter i Fredericia midtby

Hotel og konference

Favrholm Campus

Kontrastrigt kursuscenter

Butikscenter

Fredensborg Bycenter

Bycenter støbt som puslespil

Museum

Graceland Randers

Graceland på dansk

Distributionscenter

HFG Food Factory

Avanceret logistik i enkle rammer

Sport

Royal Golf Center

Svævende golfcenter

Offentlige kontorer

Viborg Rådhus

Åben skulptur til administration

Skole

Virum Gymnasium

Opdateret modernisme til fremtidens kloge hoveder

Butikscenter

Vollsmose Torv

Vollsmose Center – nu med arabisk kulør