Lidt mere optimisme i byggeriet

Den sammensatte konjunkturindikator fra Danmarks Statistik viser en mindre fremgang i forventningerne til den nære fremtid

Der er en lille fremgang i forventningerne til den nære fremtid. Det viser den såkaldte konjunkturindikator for bygge- og anlægsbranchen, udarbejdet af Danmarks Statistik.

Dansk Byggeri vurderer, at der på baggrund af Danmarks Statistik konjunkturindikatoren for bygge- og anlægsbranchen, der netop er offentliggjort, er basis for en smule optimisme. Tallene viser opadgående tendenser for såvel beskæftigelse som ordrebeholdning. Den sammensatte konjunkturindikator er således steget med 6 men er fortsat negativ, idet den er landet på -14. Den gode historie er, at indikatoren har været forholdsvis konstant i et års tid, men at der nu kan konstateres en lille fremgang.

Den sammensatte konjunkturindikator består af to indikatorer, nemlig en indikator for beskæftigelsen i branchen og en indikator for ordrebeholdningen.

- Det, der i de nye tal driver fremgangen, er forbedrede udsigter for beskæftigelsen. Samlet set er pessimisterne dog i overtal. I marts måned var der virksomheder med én procent af beskæftigelsen, som ventede færre beskæftigede, mens det i februar måned var virksomheder med otte procent af beskæftigelsen, der ventede en tilbagegang – altså lidt færre pessimister, forklarer chefkonsulent Andreas Fernstrøm fra Dansk Byggeri.

Højeste niveau siden 2008

Billedet er lidt mere negativt, når man ser på ordrebeholdningen. Her har der i den seneste måned været en fremgang på to procentpoint, men der er altså stadig virksomheder med 23 procent af beskæftigelsen, der har færre ordrer end normalt.

- Det er dog interessant at se, at udviklingen i indikatoren for ordrebeholdningen har været i fremgang de seneste to år. Problemet er blot, at udgangspunktet tilbage i starten af 2010 var så ekstremt lavt, at vi stadig befinder os på et ganske negativt niveau. Det, der driver den stille optimisme, er blandt andet regeringens kickstart. Den vil da også i 2012 give ekstra omsætning i bygge- og anlægsbranchen, og dermed også højere beskæftigelse. Samtidig er der et stort antal almene boliger, som er ved at blive bygget, hvilket også bidrager til de lidt lysere udsigter. Endelig er der BoligJobordningen, hvor vi er kommet ind i et nyt skatteår, og dermed kan folk på ny anvende deres skattefradrag.

- Der er fortsat et vist sortsyn i byggebranchen, men det er dog glædeligt, at virksomhederne oplever en vis fremgang. Indikatoren er således på sit højeste niveau siden maj 2008. Indikatoren består af to komponenter, der vægtes, og her er det beskæftigelseskomponenten, der er steget mest, men der er også en vis fremgang i ordrerne. Så alt i alt giver dagens tal anledning til en vis optimisme og understreger, at dansk økonomi trods visse udfordringer er på rette spor. Ser vi fremad, har vi en forventning om, at dansk økonomi stille og roligt vil rette sig igennem 2012. Det vil bevirke at vi får en svag men positiv vækst, siger Ulrikke Ekelund, cheføkonom hos BRFkredit A/S