Svag forbedring i byggeriet

Konjunkturindikatoren fra Danmarks Statistik viser, at der fra december til januar skete en ganske svag forbedring inden for byggeri- og anlæg

Den sammensatte konjunkturindikator for bygge- og anlægsvirksomheder viser en svag udvikling fra december til januar. Det viser nye tal, som Danmarks Statistik har offentliggjort her til morgen.
Konjunkturindikatoren er således på -22 mod -23 i december 2011. Den sammensatte konjunkturindikator består dels af udviklingen i ordrene og dels af udviklingen i beskæftigelsen. Vurderingen blandt virksomhederne er, at ordrene er steget svagt, mens forventningerne til beskæftigelsen er faldet svagt.

- Alt i alt ender det med et nulsums spil, hvorfor der ikke har været nogen udvikling i branchen, når man tager højde for de normale sæsonudsving.  Bygge- og anlægsvirksomhederne er væsentlige i forhold til vurderingen af de danske konjunkturer, hvorfor stilstand i netop denne branche er et udtryk for, at dansk økonomi fortsat har det vanskeligt, siger Mikkel Høegh, seniorøkonom i BRFkredit.

Tilbageholdende danskere

Virksomheder der repræsenterer 32 procent af den samlede beskæftigelse i branchen oplyser, at manglende efterspørgsel er årsagen til produktionsbegrænsninger. Det er formentlig i det lys, at man skal forstå, hvorfor de adspurgte virksomheder i undersøgelsen beretter om faldende forventninger til beskæftigelsen.

- Vi kan således konkludere, at i stil med boligmarkedet er bygge- og anlægsbranchen forsat præget af, at danskerne i høj grad er tilbageholdende i forhold til at investere i varige forbrugsgoder. Der bliver således ikke sat mange byggerier i gang, ligesom det er forholdsvis begrænset med reparationer og andet vedligeholdelsesarbejde. Udviklingen understreger, at 2012 bliver et vanskeligt år for dansk økonomi med forholdsvis begrænset aktivitet. Vi må derfor også forvente, at ledigheden vil stige. Når det er sagt, vil de lave renter dog også holde en hånd under byggefagene, siger Mikkel Høegh.