Små byggepladser sjusker med sikkerheden

Arbejdstilsynets landsdækkende kontrolaktion i går viste, at der er alvorlige problemer med sikkerheden på mange små byggepladser

I løbet af torsdagen besøgte Arbejdstilsynet 181 byggepladser uanmeldt, hvor der blev givet i alt 137 enten forbud eller såkaldte strakspåbud, der i begge tilfælde betyder, at arbejdet skal stoppe, til forholdene er bragt i orden.

- Lad mig slå fast, at der heldigvis findes mange gode og sikre byggepladser derude. Men vi finder desværre stadig alt for mange steder, hvor forholdene er problematiske. Det kan f.eks. være stilladser, der er opsat, så man tror det er løgn. Det kan være manglende afspærringer, eller det kan være forkert eller manglende brug af sikkerhedsudstyr. Så billedet efter en aktionsdag som denne er noget blandet, siger kontorchef i Arbejdstilsynet, Jens Skovgaard Lauritsen

- Vi hæfter os ved, at det ikke mindst er ved de små byggerier som f.eks. udskiftning af tage på villaer, at vi ser alvorlige problemer. En del steder mener man åbenbart, at man kan spare på sikkerheden, blot fordi der kun er 5-6 meter at falde. Men det er en skidt prioritering, for der er en klar fare for meget alvorlig tilskadekomst ved fald fra den højde, siger Jens Skovgaard Lauritsen.

Udenlandske firmaer i søgelyset

Arbejdstilsynet fandt også en del udenlandske firmaer og udenlandsk arbejdskraft under dagens aktion.

- Også her er indtrykket skiftende. Vi finder både rigtig flotte byggepladser med udenlandske firmaer eller arbejdskraft, og så finder vi altså også nogle steder, hvor det meste sejler, og der ikke er styr på medarbejdernes forhold. I de tilfælde tager vi typisk fat i politiet og SKAT – og også de arbejdspladser vil vi holde øje med, når vi går ud næste gang, oplyser Jens Skovgaard Lauritsen.

Gårsdagens aktion var første i en dobbeltaktion, og Arbejdstilsynet har derfor allerede varslet, at der snart vil blive fulgt op på dagens aktion de steder, hvor der var alvorlige problemer.