Byggepladsaktion gav 103 forbud

Arbejdstilsynet bebuder ny, snarlig aktion hvor man vil kontrollere de byggepladser, der har haft de største problemer med sikkerhed

Arbejdstilsynet fandt mange alvorlige sikkerhedsproblemer under torsdagens byggepladsaktion. Ikke godt nok, kalder Arbejdstilsynet resultatet, og bebuder snart at komme tilbage til de pladser, hvor problemerne er mest alvorlige.

Under Arbejdstilsynets landsdækkende aktion på byggepladser over hele landet i dag, fandt de tilsynsførende mange alvorlige problemer med sikkerheden. Tagarbejde uden faldsikring og manglende afspærring var blandt de livsfarlige situationer, som Arbejdstilsynet måtte skride ind over for.

Sætter livet på spil

- Vi bliver nødt til igen med syvtommer søm at fastslå, at det ikke er godt nok, det der foregår på mange byggepladser. Man gambler simpelthen med liv og helbred, når man f.eks. balancerer rundt i 25 meters højde uden nogen form for sikkerhed under sig. Ikke alene er det klokkeklart ulovligt. Det er også dybt uansvarligt,  siger kontorchef Sonja Ploug Jensen, Arbejdstilsynet.

Arbejdstilsynet måtte under aktionen torsdag, hvor 169 byggepladser blev besøgt, afgive i alt 103 forbud og strakspåbud. På 81 byggepladser fandt Arbejdstilsynet ingen eller kun mindre problemer. Det viser, at mange byggepladser faktisk tager sikkerheden alvorligt og at det sagtens kan lade sig gøre, at arbejde under ordentlige forhold.

Efterkontrol

- Vores erfaringer viser, at mens nogle har orden i sagerne, er der andre, der bare ikke vil tage ved lære. De steder, hvor der er problemer, er det virkelig alvorligt. Derfor siger vi nu, at vi snart kommer tilbage. De byggepladser, der i dag havde alvorlige sikkerhedsproblemer, har ingen undskyldninger for ikke at få rettet op med det samme og på den måde sikre sig, at Arbejdstilsynet ikke også næste gang skal ud med grovfilen , konstaterer Sonja Ploug Jensen.

Arbejdstilsynet gentager snart dagens aktion, hvor byggepladser der i dag havde alvorlige sikkerhedsproblemer, eller hvor byggepladsen var kaotisk eller uoverskuelig, vil blive kontrolleret igen.

Fakta

I 2010 skete der i alt 2.854 ulykker på byggepladser i Danmark. Af disse kostede 4 ulykker medarbejderen livet, mens andre 410 ulykker var alvorlige.