Dobbelt byggepladsaktion havde effekt

Muligt retsligt efterspil over for to byggepladser efter Arbejdstilsynets nye, opfølgende aktion tirsdag

Det kan lade sig gøre at forbedre sikkerheden på byggepladserne. Det er en af de foreløbige konklusioner efter Arbejdstilsynets opfølgende aktion på byggepladserne i går. Men også, at det stadig halter mange steder.

Tirsdag gennemførte Arbejdstilsynet den anden landsdækkende aktion på byggepladser over hele landet. Aktionen var en opfølgning på den første aktion, der blev gennemført den 5. maj. I alt 186 byggepladser fik i går besøg af de tilsynsførende, hvoraf de 83 var genbesøg, fordi byggepladsen havde fået et alvorligt påbud under den første aktion.

- Vores indtryk er, at det har haft en god effekt, at de byggepladser, der den 5. maj f.eks. fik et strakspåbud eller forbud, vidste, at vi snart ville komme tilbage og tjekke op igen.Dels tyder tallene på en samlet set god opfølgning fra arbejdsgiverne. Dels har vores tilsynsførende fået mange positive input med hjem fra byggepladserne. Man ved godt, hvad der skal til, for at have styr på sikkerheden, men det kan knibe med at huske på det, når tingene går stærkt. Og der rusker Arbejdstilsynets aktioner op i tingene, siger kontorchef Sonja Ploug Jensen.

Kun i to tilfælde fandt Arbejdstilsynet arbejde, hvor man ikke havde efterkommet Arbejdstilsynets påbud. Disse sager vil nu blive vurderet nærmere med henblik på, om der skal være et retsligt efterspil.

I Arbejdstilsynet vil man nu samle op på de erfaringer, man har fået med dobbeltaktionen.

- Med de to aktioner tæt op efter hinanden, har vi kunnet følge op på det konkrete arbejde på en anden måde end tidligere. Vi har gerne ville vise aktørerne på byggepladserne, at en klar og konsekvent opfølgning på sikkerheden, kan lade sig gøre - og at det virker. Det håber vi, at de vil tage ved lære af. Langt de fleste både medarbejdere og arbejdsgivere ved, hvad der skal til, og vil gerne. Og vi fastholder myndighedens fokus både med vores daglige tilsyn og med nye aktioner i efteråret, siger Sonja Ploug Jensen.