Handlingsplan for PCB snart parat

Regeringen vil i løbet af indeværende måned offentliggøre en handlingsplan vedrørende PCB

Regeringen vil i løbet af indeværende måned offentliggøre en handlingsplan, der bl.a. skal give bedre viden og rådgivning om PCB. Handlingsplanen bygger videre på de initiativer, de involverede myndigheder allerede har igangsat.

Handlingsplanen vil ifølge økonomi- og erhvervsministeriet omfatte tre hovedlinjer:

  • Sikring af den nødvendige viden om PCB. Herunder viden om den helbredsmæssige påvirkning af PCB fra indeklimaet, hvor udbredt PCB er i danske bygninger og hvordan man bedst og billigst renoverer for PCB.
  • Sikring af, at bygningsejere, der allerede står med problemet, får lettere tilgængelig vejledning og rådgivning om PCB.
  • Sikring af, at  indsatsen for at håndtere PCB-holdigt affald styrkes. Det er afgørende, at PCB, der fjernes fra bygninger, destrueres korrekt, så arbejdsmiljøet sikres, og at  PCB ikke kommer ind i fødevarer.

PCB er en svært nedbrydelig miljøgift, der bl.a. har været anvendt i byggematerialer som f.eks. fugemasse i perioden 1950-1977. Anvendelsen af PCB i byggematerialer har været forbudt siden 1977. I 2009 fastsatte Sundhedsstyrelsen aktionsværdier for indholdet af PCB i indeluften.

Regeringen har ifølge økonomi- og erhvervsministeriet  iværksat initiativer vedr. håndtering af PCB. I april 2009 blev der bl.a. udsendt faktaark om, hvordan PCB i byggeaffald, indeluft, arbejdsmiljø og affald skal håndteres. Og Erhvervs- og Byggestyrelsen udgav i december 2010 en vejledning om, hvordan man måler PCB i indeluften, så bygningsejere kan afgøre, om Sundhedsstyrelsens aktionsværdier for PCB i indeluften er overskredet.

Det er bygningsejers ansvar at sikre, at en bygning ikke er sundhedsfarlig at bo eller opholde sig i. Kommunerne har desuden pligt til at føre tilsyn med bygninger og boliger og skal reagere, hvis den bliver opmærksom på, at bygninger til ophold er sundhedsfarlige.

Byggeplads.dk følger udviklingen inden for PCB-området - søg efter artikler herom via søgeordet PCB