Høj koncentration af PCB på hospital

Statens Byggeforskningsinstitut frygter, at miljøgiften PCB findes på mange hospitaler

En prøve fra Hvidovre Hospital viser meget høj koncentration af det kræftfremkaldende giftstof PCB.

En prøve, som Morgenavisen Jyllands-Posten har udtaget fra vinduesfugerne på Hvidovre Hospital, viser en koncentration af den stærkt skadelige gift på 73.000 mg per kilo i fugemassen.

Det er langt over den grænseværdi, hvor der er risiko for, at PCB forurener luften, og brugerne dermed risikerer at indånde den farlige gift og blive eksponeret for en række alvorlige bivirkninger.

Kræver øjeblikkelig handling

Ifølge en rapport fra boligselskabet KAB kræves der øjeblikkelig handling, hvis der er over 50.000 mg per kilo fugemasse i en bygning.

Seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut Lars Gunnarsen frygter, at PCB-giften findes på mange danske hospitaler.

- Da mange sygehuse herhjemme er bygget i en periode, da PCB var meget anvendt, kan det sagtens tænkes, at flere af dem indeholder store mængder af stoffet. Tanken om så store mængder PCB er i sig selv skræmmende, for det betyder jo, at der er en reel risiko for, at giften kan ophobe sig i kroppen, siger Lars Gunnarsen.

PCB blev forbudt i 1977. Ud over at forårsage kræft kan det påvirke forplantningsevnen og skade immunforsvaret.

Fakta

Polyklorerede bifenyler eller PCB er en gruppe af industrikemikalier, som blev udviklet i 1920'erne og som især er blevet brugt i elektronikindustrien. Stoffer af denne type er miljøgifte og har flere skadelige virkninger på organismer, de kan bl.a. være årsag til hjerneskader. Kemisk består PCB-forbindelser af to aromatiske ringe, som kan have mellem 1-10 kloratomer koblet til sig. PCB-forbindelser er fedtopløselige, hvilket indebærer at de ophobes i kroppens fedtvæv.

PCB blev på grund af sine egenskaber som isoleringsmateriale brugt i en lang række husholdningsprodukter og elektriske apparater fra 1950´erne til 80´erne.

Læs mere om PCB ved at søge på nøgleordet PCB