HjerteCenter Varde

:
december 2010

Den massive V-formede konstruktion bærer det svævende tag, der visuelt løfter indgangen til HjerteCenter Varde.

Fra alle opholdsrum og sengestuer er der direkte adgang til de grønne gårdhaver – anlægsgartner Lauge Bonde ApS har stået for både belægning og beplantning i haverne og den omkringliggende natur.

I hallen er der højt til loftet, og de store vinduespartier sikrer et godt lysindfald, som blødes op af de varme farver.

HjerteCenter Varde er kendt for sit høje faglige niveau inden for såvel forskning som behandling. Behandlings- og operationsrummene er præget af højteknologisk udstyr, og her er det naturligvis de kliniske krav, der har afgjort materialevalget.

previous next

Hjertet på rette sted

Det nye HjerteCenter Varde er et højteknologisk privathospital med indretningen i en nordisk tone

Byggefakta

HjerteCenter Varde
Hjertensvej 1
6800 Varde
Danmark

Bygherre:
HjerteCenter Varde A/S
Bygherrerådgiver:
Nielsen & Ulsøe A/S
Totalrådgiver:
Grontmij / Carl Bro A/S
Arkitekt:
Creo Arkitekter A/S
Ingeniør:
Grontmij / Carl Bro A/S
Areal:
5200 kvm.
Byggesum: 
100 mio. kr.
Byggeperiode:
Februar 2009 - juli 2010

På Vardes nye Hjertecenter handler det om to ting: Patienterne og deres hjerter. Privathospitalet er – som det eneste i landet – udelukkende specialiseret i hjertelidelser, og med den nye lokalitet i udkanten af Varde by har man skabt et højteknologisk hospital med optimale rammer for såvel forskning som behandlinger – men uden at gå på kompromis med patienternes følelse af at være i trygge og menneskelige rammer.

Patienterne skal føle sig hjemme, og den vision går igennem nybyggeriet som en rød tråd. Indretning, materialevalg og udeområder er alle præget af omtanke for dem, det hele drejer sig om, nemlig patienterne.

Overskuelig længeopdeling

Derfor har man også indrettet de 4.372 kvadratmeter så overskueligt som muligt; dels ved at disponere i én etage, dels ved at inddele hvert bygningsafsnit efter funktion.

Byggeriet består således af tre længer: Den første længe er helliget laboratorier og operationsrum, den midterste længe er forbeholdt sengestuer og opvågning, mens den sidste længe indeholder hotelafsnit for pårørende, VIP-rum og administration, forklarer Hans Jørgen Eriksen fra Grontmij|Carl Bro A/S, som viser rundt.

Hospitalet rummer også et konferencerum indrettet med parketgulv, mørklægning samt praktisk foldevæg fra Deko, som også har leveret og monteret glaspartier med 2-lags glas til personalekontorerne. Swedoor-Jeld-Wen har leveret husets brand- og lyddøre til eksterne stålkarme, blydøre til røntgenafsnit samt træpartier til gangarealer.

Åbent og lyst

I hallen skaber den ekstra højde et åbent og lyst velkomst- og venteområde til patienter og pårørende, som bydes velkommen af en stor glasmosaik fremstillet af kunstner Erik Frandsen.

- Hospitalets tredeling og udformning i det hele taget er skabt med baggrund i vore erfaringer med bygningsmæssige strukturer i hospitaler. Disse erfaringer samt den eksisterende forskning er i projektet omsat til evidensbaseret design – vi ved for eksempel, at dagslys har en positiv effekt på en patients helbredelsesforløb, og den viden har vi naturligvis anvendt i praksis, forklarer Finn Sørensen fra Creo Arkitekter.

De tre afsnit er forbundet af transparente og luftige gange udført i glas, samtidig med at de tre bygningskroppe er forholdsvis smalle – dette sikrer en såvel visuel som fysisk kontakt mellem afdelingerne.

Grønne haver til rekreation

Og ligesom der er skabt forbindelse mellem de indendørs afsnit, er der også skabt kontakt til landskabet udenfor. Anlægsgartner Lauge Bonde ApS har forestået muldudlægning, anlæg af veje og stier samt belægning og beplantning i det omkringliggende område og i de grønne gårdhaver, som skaber luft mellem husets tre længer. Alle sengestuer samt opholdsrum har direkte udgang til beskyttede terrasser og grønne gårdhaver anlagt i en nedtonet stil, som gør haverne beroligende at kigge på og opholde sig i. Lauge Bonde har til haverne designet uforgængelige plantekasser i galvaniseret jern.

Gårdhaverne er en naturlig fortsættelse af det omkringliggende græsklædte areal med træer og hække, blot i en mere kultiveret form. Ved hækkene etableres små opholdsnicher med bede, prydgræs og en bænk til afslapning og rekreation. Lette grå betonspor fungerer som vejviser til de små oaser og er samtidigt et dekorativt islæt i de grønne haver.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 4

Bolig

8Tallet

I Ørestads bjerge

Bolig

BauneBo

Facade til fart og slowmotion

Ungdomsbolig

Essex Park Musicon

Ungdom i Rampelyset

Ungdomsbolig

Himmelev

En helhed med mange enheder

Hospital

HjerteCenter Varde

Hjertet på rette sted

Kontorhus

Metropolen

Skriften på væggen

Kontorhus

Mikado House

I vores hus

Domicil

Origio

Det Hvide Hus

Domicil

SEB Danmark

Kurver i kobber

Skole

Tietgen Handelsgymnasium

Lad der blive lys

Hotel og konference

Tivoli Hotel

Klippeformationer ved Kalvebod Brygge

Skole

Ørstedskolen

Bæredygtig skole i klynge