Teglhusene

:
maj 2018
Teglhusene - stue

Halvdelen af de 16 kanalhuse i to etager er lavet i et råt newyorker look med synlige betonoverflader på visse vægge og med en grå ståltrappe mellem etagerne. Foto: K/S Teglhusene.

Teglhusene - gårdrum

Det lidt kompakte gårdrum kommer til at rumme blandt andet flere grønne områder, cykelparkering, fælles spiseområde, miljøstation og private terrasser.

Teglhusene - recesser

For at bryde de lange facader er de opdelt i mindre facadepartier i to forskellige farver tegl. Der er også arbejdet med recesser, delvist indliggende terrasser og fine murede detaljer i stueplan.

Teglhusene - facade

Lidt tilbagetrukket mellem karréens gavle mod øst ligger 16 kanalhuse ud mod den nygravede kanal. Husene er i to gange to etager med enten en lille have mod gården eller privat tagterrasse.

previous next

Kanalhuse og lejligheder i Sydhavnen

Teglholmen har med Teglhusene fået et markant boligbyggeri med en vigtig placering i områdets sydligste del – et byggeri, der tilbyder et bredt udvalg af boliger

Byggefakta

Teglhusene
Alliancevej 4-12
2450 København SV
Danmark

Bygherre:
K/S Teglhusene
Arkitekt:
Årstiderne Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Arkitektgruppen Øst A/S
Ingeniør:
Henry Jensen A/S
Areal:
11800 kvm.
P-anlæg:
3097
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
juni 2016 - marts 2018

Karréen Teglhusene i den sydligste del af Teglholmen i Københavns Sydhavn har en markant placering ud til Teglværksløbet, og den ligger lige ud for Teglværksbroen, der fører til det sydligere og lidt ældre boligkvarter på Sluseholmen. De 104 ejerboliger appellerer til et bredt publikum og spænder lige fra toværelses lejligheder på 72 kvm over toetagers kanalhuse på op til 135 kvm og til toplans penthouselejligheder på op til 180 kvm.

Teglhusene grænser mod vest op mod områdets hovedfærdselsåre Støberigade, der ligger i forlængelse af Teglværksbroen. Mod nord ligger byggeriet ud mod sidegaden Alliancevej, mod øst ud til en ny kanal og mod syd ligger Teglholmens Sydkaj. Ud mod Støberigade slår vejen og dermed byggegrunden et kraftigt knæk.

Spidst hjørne

– Teglhusene var et af de første byggefelter i forreste række ud mod Støberigade, så vi har været i tæt kontakt med kommunen om udformningen, og ikke mindst har vi talt meget om forløbet ud mod Støberigade. Det var vigtigt for kommunen, at vi byggede helt ud til byggelinjen for at få rammet vejen skarpt ind og samtidig få brudt den lange facade, fortæller partner i Årstiderne Arkitekter, Lene Foder.

– Vi var til gengæld meget bevidste om, at vi ville have et spidst hjørne mod nordvest for at give bygningen noget karakter – den kunne jo i princippet være skåret af på flere andre måder. Det er vigtigt i forhold til, hvordan man møder bygningen, når man kommer inde fra byen, og for at markere spidsen yderligere har vi et kraftigt murudhæng oppe over den øverste altan. Huset er gennemgående holdt i fem etager med penthouses noget af vejen, men vi har ikke udnyttet muligheden for at lave penthouselejligheder hele vejen rundt. Nogle lejligheder på 4. sal er i to etager (duplekslejligheder). Det var et krav fra kommunen, at der skulle være forskellige højder på facaderne, så ud over springene i etagehøjder, har vi variationer i murkronernes højde, og mod øst har vi opført nogle lidt lavere kanalhuse i to gange to etager, siger Lene Foder.

Grafiske facader

– For at bryde de lange facader har vi sørget for, at der er en del variation i forløbene. Variationen og opdelingen i byhuse er jo ligesom de indeliggende altaner et grundlæggende krav fra kommunen i området, så det handler meget om at finde den rigtige skala. Vi har to farver tegl på husene, og så har vi arbejdet med forskellig detaljering i form af recesser og vandrette bånd, hvor vi også mikser de to farver tegl horisontalt. Der er lagt ekstra detaljering ind i murværket i stueetagen. Det handler om at få brudt de store flader op rent grafisk for at give huset noget karakter, men man skal styre det, så det ikke bliver for spraglet. Ind mod gården, som er ret kompakt, har vi valgt kun at arbejde med den lyse sten, siger Lene Foder.

Spæncom A/S har leveret forspændte konsolbjælker, firkantede betonsøjler og slapt armerede, rektangulære RB Bjælker til byggeriet. Elementerne er først og fremmest brugt i forbindelse med p-kælderen, men også på etagerne, selv om der på grund af husets uregelmæssige form er anvendt en ret høj grad af in situ støbt beton, forklarer June D. Andersen fra Spæncom.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 2

Bolig

Brøndbyparken

Med beboerne i centrum

Bolig

Havnehus 1

Hybel med udsigt

Plejecenter og genoptræning

Huset Nyvang

Plejehjemmet imiterer parcelhuset

Børneinstitution

Krydset, Bydelshus

Krydset giver en arkitektonisk krammer

Bolig

Købke Hus

Godt hus til alle

Bolig og butik

Latinergården

Moderne funkisboliger

Domicil

Linak Runde To

Sorte, runde vartegn i landskabet

Bolig

Mokkahusene

Lys til kaffen

Bolig

Poppelstykket

Et vartegn i Valby

Transportcenter

Postnord - Skandinavisk Transport Center

Godsterminal med spænd på 40 meter

Hospital

Psykiatrisk Center Ballerup

Psykiatriens Louisiana

Bolig

Rahbek Hus I

Nyklassicisme 2018

Bolig

Skyttehusene I

Nyfortolkning af den klassiske københavner-karré

Bolig

Teglhusene

Kanalhuse og lejligheder i Sydhavnen