Rahbek Hus I

:
maj 2018
Rahbek Hus I - trappe

Boligejendommen i Carlsberg Byen er opført med en kerne af bærende betonelementer over en elementbaseret kælder. Efterfølgende overfladebehandling er udført af Wolmer Gruppen ApS.

Rahbek Hus I - badeværelse

Badelement A/S er producenten af boligernes badeværelser i en præfabrikeret kabineløsning: I alt blev det til 131 moduler til projekterne Rahbek Hus I og II (2019).

Rahbek Hus I - stue

Rahbek Hus I indeholder et program af velindrettede boliger i et interiør med en lys farvesætning. Den totale overfladebehandlings- og maleropgave blev løst af Wolmer Gruppen ApS.

Rahbek Hus I - altaner

Rahbek Hus I er første del af to med topudstyrede boliger i en udtryksfuld arkitektur. HHM A/S har styret processen som totalentreprenør, mens Praksis Arkitekter ApS har projekteret.

previous next

Nyklassicisme 2018

At ejendommens navn også kan aflæses i dens arkitektur hører til sjældenhederne. Det er tilfældet med dette nyslåede boligprojekt til Carlsberg Byen

Byggefakta

Rahbek Hus I
Thorvald Bindesbølls Plads
1799 København V
Danmark

Bygherre:
Carlsberg Byen P/S
Arkitekt:
Praksis Arkitekter ApS
Totalentreprenør:
HHM A/S
Ingeniør:
Niras A/S
Areal:
12000 kvm.
Byggesum: 
237 mio. kr.
Byggeperiode:
Februar 2016 - januar 2018

Stilarten klassicisme er – især i arkitekturen – kendetegnet af rene linjer, symmetri, harmoni og balance. Det geniale er, at klassicismens enkle og noble formsprog til forædlede bygninger som institutioner og boliger også er aldeles fremragende til produktionsbygningers arkitektur. Dermed er netop klassicismens virkemidler i en moderne fortolkning et nærliggende valg til adresser med tilknytning til industriens historie.

Sådan en adresse er Carlsberg Byen.

En moderne klassicisme er fint illustreret i boligejendommen Rahbek Hus I, der er et af de mange udviklingsprojekter på den engang så travle bryggerigrund: veludstyrede boliger i størrelser fra 81 til 170 kvm i en totalentreprise fra HHM A/S. I en tidsforskudt etape og med et nyt hold af udførende følger Rahbek Hus II, så de to projekter tilsammen ender med i alt 178 boliger. Med i den første byggeetape (Rahbek 1) er også de to mindre projekter, Bindesbøll og Heiberg Huse.

– Vi er meget stolte af at have været med til at bygge nogle af de smukkeste huse i Carlsberg Byen og et, der er med til at danne en fin overgang mellem den nye bydel og det gamle Frederiksberg, lyder en udtalelse fra afdelingschef hos HHM, Niels Ørsted Pedersen.

Delikat facade

Afdelingschefen hæfter sig bl.a. ved den delikate facademodulering: standerskifter, recespartier og vekslen mellem pudsede partier, blankmur og supplement af de tilbagetrukne topetagers pladebeklædninger. De er her udvalgt som stilistiske virkemidler i en moderne klassicisme.

I forlængelse af arkitekturens udtryk – begavet formuleret af Praksis Arkitekter – er ejendommens navn særdeles velvalgt: Knud Lyne Rahbek var en af tidens førende kulturskikkelser i den danske nyklassicisme. Han var gift med Kamma Rahbek – hende med de berømte ”saloner” – og parret boede i det daværende Rahbeks Hus, som er en nær nabo til Carlsberg Byen.

Og så ligger dette nye Rahbek Hus ud til Constantin Hansens Vej og Thorvald Bindesbølls Plads, begge fejrede koryfæer fra dansk kunst og formgivnings skatkammer.

Så bliver det ikke mere klassicistisk!

Lokationsbaserede planer

Et stik dybere og bag facadernes fint modulerede formsprog er her så ellers tale om et projekt baseret på afprøvede løsninger: En elementbaseret kælder fulgt af bærende skillevægge og dæk i et længehus på op til fem etager, reduceret til fire i en integrationsøvelse ud mod det eksisterende byrum på Frederiksberg.

HHM har modtaget stor anerkendelse for det færdige resultat, som spejler omhu med detaljer og materialeforarbejdning i det meget smukke resultat. Anerkendelsen er desto større, fordi HHM faktisk leverede det komplekse projekt to måneder før tid formentlig takket være en særlig planlægningsorienteret byggestyring, som HHM anvender med stor succes. Styringen kaldes location-based scheduling, LBS. På dansk: lokationsbaseret planlægning.

Byggeriet inddeles i lokationer med software-værktøjet Vico Office Schedule Planner. Derefter opsættes en rækkefølge af processer; det sker ved at oprette sammenhænge mellem aktiviteter og processer. Tidsplanens inddeling muliggør aflæsning af aktivitetsniveauet på specifikke lokationer og at udpege aktiviteter med produktionsfaktorer, som derefter kan optimeres. Tilsammen giver det en intelligent tidsplan, hvor håndværkerne ankommer i den korrekte rækkefølge uden at stå i kø, men også uden at spilde tid imellem processerne.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 2

Bolig

Brøndbyparken

Med beboerne i centrum

Bolig

Havnehus 1

Hybel med udsigt

Plejecenter og genoptræning

Huset Nyvang

Plejehjemmet imiterer parcelhuset

Børneinstitution

Krydset, Bydelshus

Krydset giver en arkitektonisk krammer

Bolig

Købke Hus

Godt hus til alle

Bolig og butik

Latinergården

Moderne funkisboliger

Domicil

Linak Runde To

Sorte, runde vartegn i landskabet

Bolig

Mokkahusene

Lys til kaffen

Bolig

Poppelstykket

Et vartegn i Valby

Transportcenter

Postnord - Skandinavisk Transport Center

Godsterminal med spænd på 40 meter

Hospital

Psykiatrisk Center Ballerup

Psykiatriens Louisiana

Bolig

Rahbek Hus I

Nyklassicisme 2018

Bolig

Skyttehusene I

Nyfortolkning af den klassiske københavner-karré

Bolig

Teglhusene

Kanalhuse og lejligheder i Sydhavnen