Giganterne ruster sig til smart glas

Intelligente, dynamiske facader nærmer sig hverdagens byggeplads, mens flere teknologier dukker op og tilbyder nye faciliteter, f.eks. med flydende krystaller i en folie

De betydende aktører på verdensmarkedet for bygningsglas ruster sig i konkurrencen om at erobre andele af væksten inden for smart-glass.

– I takt med at nationale lovgivninger strammer reglerne for at optimere bygningers energiforbrug, ser vi en markant voksende villighed til at investere i teknologiske løsninger, som kan forbedre bygningernes energidata, konstaterer det internationale analysebureau for markedsinformation, Mordor Intelligence. Det afsæt skaber en attraktiv markedsprognose, som forudser en lynvækst inden for efterspørgslen på smart-glass fra en markedsværdi på 3,89 mia. USD i 2020 til 7,96 mia. i 2026.

Det er de største spillere på markederne for bygningsglas, der har de bedste chancer for at være med i den fremtid, som allerede er godt i gang; for det kræver en velspækket tegnebog og risikovillighed at komme i gang. Hvordan det kan gøres med et tigerspring, viste en af de førende glasproducenter, amerikanske Guardian, som i slutningen af 2020 indgik en aftale med en anden global innovationsvirksomhed, Merck om at accelerere omsætningen af intelligente og omskiftbare facader ved hjælp af en metode, baseret på flydende krystaller.

To veje

Her er der to veje at gå, som er i familie: SPD (Suspended Particle Device) og Liquid Crystal (PDLC, Polymer Dispersed Liquid Crystal). Begge fungerer ved, at et eller flere mellemlæg af en særlig folie/film af polymerer med krystaller lamineres mellem flere lag glas. Folien er tilsluttet svagstrømskabler, som kan aktivere krystallerne (48V). Princippet er, at krystallerne uden strøm er uorganiserede i deres struktur og blokerer for lyset, mens krystallerne er i retlinet formation med optimal transparens, når strømmen er tændt.

Mens SPD-teknologier oftest anvendes i transportsektoren vurderes PDLC med sin lynhurtige reaktionstid på et under et sekund til at have en stor fremtid inden for arkitektur og byggesektor.

– Især fordi vi nu har set de første realiserede projekter med PDLC teknologien, hvor vi har høstet lovende erfaringer, observerer Merck i en udtalelse i anledning af samarbejdsaftalen med Guardian om at markedsføre PDLC produktet Eyrise™. Et af de projekter, der henvises til, er det norske hovedkvarter til fødevarekoncernen Orkla i Oslo, projekteret af NSW Arkitektur.

Strømforbrug

– Et godt eksempel på, at PDLC med Eyrise™ er ved at få et godt fodfæste på markedet, vurderer Merck.

Liquid Crystals er et alternativ til sær de elektrokrome facadeløsninger, der bruger mindre energi, men reagerer langsommere. PDLC glas beregner sig ca. 1 W pr. kvm., mens elektrokrome facader kun forbruger 0,4 W pr. kvm.

Udbyttet af de intelligente facader er betydeligt, konkluderer amerikanske studier. Ifølge en rapport fra California State Energy Commission vil en bygning med smart-glass bruge 44 pct. mindre energi på opvarmning og køling end en traditionel glasfacade.

Det understreges i rapporterne, at anlægspriserne for smart-glass skal afbalanceres med besparelser til anden form for energiregulering på en konventionel facade: markiser, persienner, lameller, gardiner.

Førende udbydere af smart-glass

Saint-Gobain Nordic & Baltic (gennem datterselskabet Vetrotech Sage Glass)

- satser på elektrokrome teknologier

Gauzy (Israel)

- repræsentant for Liquid Crystal og Suspended Particle Dispersion, SPD

AGC Glass

- elektrokrome teknologier

Guardian Glass

- Liquid Crystal med Eyrise™

Merck

- Liqud Crystal med Eyrise™

Corning

- især aktiv i transportsektoren med SPD-teknologi

Foto: Eksempel på funktionen af PDLC Eyrise™. A: Glassets krystaller er aktiveret af svagstrøm. LT kan være op til 69. B: Ruden er passiv og dæmper lyset til en LT på 0,07. Fotograf: Adam Stirling.

Artikel bragt i fagbladet Glas, februar-udgaven 2021.

Læs mere om glasbyggeri her