Bedre samarbejdsmodeller øger produktivitet i byggeriet

Vejen til en mere produktiv byggebranche er et tættere samarbejde mellem virksomheder og leverandører - nyt initiativ med bl.a. MT Højgaard og Spæncom

Vejen til en mere produktiv byggebranche er et tættere samarbejde mellem virksomheder og leverandører. Dansk Industri og Industriens Fond står bag projekt Stram Kæden, hvor MT Højgaard og Spæncom deltager.

MT Højgaard, der er Danmarks næststørste entreprenørkoncern, har længe haft en vision om at gå forrest, når det handler om at fremme produktiviteten i den danske byggebranche. Skal det lykkes, skal virksomheden og dens leverandører arbejde tættere sammen.  

- Man kan ikke løse branchens udfordringer ved at agere som en ensom ulv. Vi har hele tiden været overbevist om, at løsningen findes i tættere samarbejde, udtaler Niels W. Falk, der er divisionsdirektør ved MT Højgaard. Men hvor er det, vi kan have fordel af at rykke tættere sammen? Vi ser især et stort potentiale i involvering af leverandøren og især inden for betonelementer, som ofte står for en forholdsvis stor del af det samlede byggeri. Leverandører, som f.eks. Spæncom, er ikke længere nogle, der har varer liggende på hylder. De står ofte for design, produktionsplanlægning og logistik, men involveringen sker ofte, som om de kun skal levere hyldevarer. Derfor er det først og fremmest vigtigt at finde ud af, hvilken form for model parterne ønsker at samarbejde om, så man enten er med meget tidlig, som strategisk leverandør, eller med til sidst, som byggepladsleverandør. Det er vigtigt, at entreprenøren ud fra den samarbejdsmodel, der er valgt, tilpasser materialet inden det sendes videre til leverandøren.

På nogle projekter giver det god mening at inddrage leverandøren meget tidlig, og på andre projekter skal entreprenøren bare have leveret betonelementerne på byggepladsen. I dag er det den samme ramme, man operere under, uanset om det er tidlig involvering eller ej.

- Det er vigtigt at fastslå, hvad det er for en rolle, som vi ser, Spæncom skal tage i det konkrete projekt, forklarer Niels W. Falk. Det går ikke godt, hvis parterne er ukoordineret på dette punkt, og leverandøren tror, at de er inde på et strategisk niveau, mens entreprenøren bare vil have leveret nogle elementer ud på en byggeplads. Vi kan se, at der er en masse viden, som vi kan få ind tidligt i processen ved at involvere Spæncom. Hvis vi kan gå efter at vinde sagerne sammen og skabe bedre produktions- og profitgrundlag for alle, så er det ret godt. Det ene gør noget ved vores transaktionsomkostninger, og det andet gør noget ved vores indtjening på projektet. Så der skal tidligt tages en beslutning om, at det er Spæncom, der skal løse denne opgave sammen med os. Indsigten i projektet og den tekniske viden skal sættes i spil, så Spæncom også kan optimere deres projekt og dermed producere det, som er smartest for dem at producere, og som er hurtigere, bedre og mere lønsomt, men som stadigvæk fungere inden for de rammer, der er sat op.

Også hos Spæncom er der stor fokus på tidlig involvering som et skridt mod større produktivitet.

- Som leverandør er der et massivt potentiale i tidlig involvering, da projekternes informationer i stort omfang er meget brede, hvilket kan sammenlignes med en stor ”flyttekasse” fyldt med alle oplysninger til samtlige interessenter, hvor vi i stedet er mere interesseret i værdien i den kompakte ”skoæske”, hvor kun materialet, der er relevant for os, er til stede, udtaler Kim Schmeltz, BIM udvikler hos Spæncom. Ved at inddrage os tidligt i processen bliver vores store interne viden hurtigt udbredt, så vi sammen bliver skarpe i, hvad der er værdiskabende for begge parter.

Foto: Niels W. Falk, der er divisionsdirektør ved MT Højgaard.